Fordon

Så har Boeing vässat gamla trotjänaren F-15

Uppgraderar F-15. Foto: Eric Shindelbower/Boeing

Efter 44 år i tjänst flyger F-15 fortfarande snabbare och högre än nya F-35 och kan bära långt tyngre beväpning. Nu släpper Boeing en uppgraderad version av klassikern.

Publicerad

Sedan 1976 har F-15 varit en arbetshäst i det amerikanska flygvapnet. Moderna tider krävde en helt ny typ av stridsflygplan, med stealth-egenskaper och teknik för att landa vertikalt och att hovra.

Efter enorma utvecklingskostnader och förseningar togs ny planet F-35 i marinkårens tjänst 2015. Radarsignaturen är förvisso lika liten som hos ett bi, men det nya planets stealth-design innebär att Lockheed Martins toppmoderna stridsflygplan kan bära med sig betydligt mindre beväpning än F-15. Endast 2 585 kg om det vill vara osynligt, mot 13 380 kg för F-15.

Det gamla planet flyger dessutom både snabbare och högre, vilket sammantaget gör det mer lämpat för vissa uppdrag och fortfarande är ett välbehövligt komplement till F-35.

Och nu kommer en uppgradering som kan förlänga livet för F-15 ytterligare. Det är Qatar som står för notan. Landets flygvapen blir först med 36 av de vässade planen, till en kostnad av cirka 62 miljarder kronor. Efter det förväntas tillverkaren Boeing (tidigare McDonnell Douglas) tillverka 144 exemplar för USA:s krigsmakt. Det rapporterar the Wired.

I uppgraderingen ingår bland annat en övergång till fly-by-wire, vilket ger en större precision vid manövrering och även öppnar för en ökad grad av automation. Den nya cockpiten är helt digital, med uppgraderade sensorer.

Enligt Boeing ska inget annat stridsflygplan ha en snabbare dator. Den integrerar med olika stridssystem, exempelvis ”Eagle Passive Active Warning Survivability System” som övervakar hot.

Nya F-15 kommer också kunna koordinera attacker med andra flygplan och kommunicera med markstyrkor på ett mycket effektivare sätt.

Under ett första 90 minuter långa test i St. Louis demonstrerade nya F-15 bland annat sin kapacitet att göra en nära nog vertikal start i en så kallad ”viking takeoff”.