Ryssland: Kontroll över rymdteleskopet Spektr-R förlorad

2019-01-14 15:07  
Spektr-R befinner sig i omloppsbanan sedan 2011. Nu har ryssarna tappat kontakten med rymdteleskopet. Foto: TT

Ryssland har förlorat kontakten med teleskopet Spektr-R som befinner sig i omloppsbana runt jorden sedan 2011. Det uppger den ryska rymdflygstyrelsen Roskosmos.

Kontrollen över Spektr-R, eller RadioAstron, förlorades i torsdags och nu pågår ett febrilt arbete med att återupprätta kontakten. Ett amerikanskt observatorium har snappat upp signaler från Spektr-R vilket enligt Roskosmos tyder på att satellitens interna system fungerar.

Spektr-R är ett radioteleskop som är utrustat med en 10 meter lång antenn. Det är ett av de största rymdteleskop som har tillverkats och har bland annat använts för att studera svarta hål och neutronstjärnor. Egentligen skulle teleskopet bara ha varit i drift till 2014.

Det är inte det första bakslaget för rysslands rymdprogram som varit olycksdrabbat de senaste åren. I oktober 2018 tvingades rymdfarkosten Sojuz göra en dramatisk nödlandning strax efter start och Roskosmos utreds sedan i november för korruptionsanklagelser.

Läs mer: Se Kinas rymdsond Chang'e-4 landa på månens baksida

Ryssland planerar att skjuta upp ett nytt rymdteleskop, Spektr-RG, under 2019.

Mer om: Ryssland Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt