Vyn från drönarfalken. Foto: University of Groningen/R. F. Storms
Foto: University of Groningen/R. F. Storms
Flygplatser är perfekta för fåglar, och flockarna är svåra att schasa bort. Men tester visar att en konstgjord pilgrimsfalk är mer skrämmande än vanliga drönare.
Globalt kostar problemet civilflyget omkring 15 miljarder kronor om året, och även inom det militära flyget utgör krockar med fåglar ett stort hot. 2017 kraschade ett jas-plan efter att ha kolliderat med en storskarv – lyckligtvis överlevde piloten genom att skjuta ut sig själv. I sin utredning ansåg Statens haverikommission att de flygplatser som försvaret använder borde införa en funktion som varnar om fågelförekomst.
Runt om i världen används ett antal metoder för att hålla flockar borta från flygplatserna. Allt från pyroteknik och drönare – till ljud från högtalare. Men fåglar har en tendens att över tid vänja sig vid obehaget.
Flera företag har utvecklat mekaniska fåglar för att tackla problemet. Ett exempel kommer från University of Groningen i Nederländerna. Deras version liknar en pilgrimsfalk, och tester vid en militärbas visar att Robotfalcon är mycket effektivare när det kommer till att skrämma bort fåglar jämfört med vanliga drönare. Det rapporterar The Royal Society Publishing.
Flygtid på 15 minuter
Forskarnas mekaniska pilgrimsfalk väger 245 gram och har ett vingspann på 70 cm. Kroppen är tillverkad av glasfiber medan vingar och stjärt är gjorda av termoplasten polypropen. Vingarna rör sig inte, utan i deras framkant sitter två propellrar som ger en "marschhastighet" på 15 meter per sekund. Stjärtfenan används för att styra flygningen. Batteriet begränsar flygtiden till 15 minuter.
Under tre månader i fält flögs Robotfalcon av två operatörer, och man såg inga skillnader till följd av deras personliga handlag. De flög dels på högre höjd, ovan 50 meter, men gjorde även lågflygningar på 5-20 meters höjd. Som en riktig falk genomfördes "attacker" där roboten dök in i flockar och till synes tog sikte på enskilda individer. Via en kamera i falkens huvud hade operatörerna tillgång till ett verkligt fågelperspektiv.
Annons
Vyn från drönarfalken. Foto: University of Groningen/R. F. Storms
Större ”fåglar” önskas
Till skillnad från den drönare som utgjorde en jämförelse fick falken flockarna av måsar att lyfta omedelbart – och de förblev sedan borta i flera timmar. Vid alla tester var fältet tomt inom fem minuter, och vid hälften av tillfällena tog det mindre än 70 sekunder. Under arbetet fanns det inte heller några tecken på tillvänjning inför åsynen av den mekaniska rovfågeln.
Forskarna undvek att flyga vid regn och i stark vind, men deras slutsats är att Robotfalcon utgör en praktisk och etiskt hållbar lösning som kan mäta sig med den äkta varan – utan nackdelarna med att använda en levande falk. De konstaterar samtidigt att det vore en bra idé att utveckla en större modell som efterliknar en örn, detta för att tackla kraftigare fågelarter som gäss.