Autonom drönare ska underlätta för flygplatser

2018-08-08 16:13  
Foto: Fotograferna Holmberg / TT

Nu kan det finnas en lösning för flygplatser som har problem med fåglar som flyger inom området.

Det kanske är svårt att tro att fåglar, i jämförelse till ett flygplan, kan vara någon större fara. Men fåglar utgör faktiskt en risk för flygplan varje dag genom att krocka och fastna i planets motorer. Nu menar forskare från Caltech's Center for Autonomous Systems and Technologies att autonoma drönare ska rädda både planen och fåglarna, det skriver Ubergizmo.

Drönaren ändrar fåglarnas riktning

Det finns redan drönare i dag som har liknande uppdrag, men de kräver en förare, vilket i längden blir väldigt dyrt. Den frarlösa drönaren ska flyga jämte fåglarna och på så sätt få dem att ändra riktning. Men det kräver en viss finess, för flyger drönaren för långt ifrån fåglarna så gör den ingen nytta, och flyger den för nära så finns risken att deras formation störs och sprids. Det skulle göra problemet ännu större.

Men forskarna ser lovande på idén. Det kommer dock krävas mycket arbete innan den automa drönaren kan fullföja några större hjältedåd.

Ellinor Molin

Mer om: Drönare Flygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer