Fordon

Regeringens budget ger bilbyggarna problem

Svenåke Berglie.
Svenåke Berglie.

Många av de krisdrabbade underleverantörerna inom fordonsinsutrin får problem när regeringen förbjuder nytt uppskov med skatteinbetalningen efter årskiftet.

Publicerad

Nästa år försvinner möjligheten för företag i kris att skjuta upp sin skatteinbetalning. När regeringen presenterade sin nya budget fanns den åtgärden inte längre med.

Det kommer att ställa till problem för många underleverantörer inom fordonsindustrin, befarar Svenåke Berglie, vd för branschorganisationen FKG, som tidigare hette Fordonskomponentgruppen.

- Det är fortfarande tufft för företagen att låna pengar, och nu drabbas de dessutom av en dubbel inbetalning av skatt i början av nästa år, säger han.

Fyra tusen företag har begärt uppskov
I februari i år gav en ny lag arbetsgivarna möjlighet skjuta på inbetalningen av arbetsgivaravgifter och de anställdas preliminärskatt.

Den som begärde uppskov fick det för maximalt två månaders skatteinbetalning och uppskovet gäller i ett år.

Henrik Lund, handläggare på Skatteverket, säger till TV4 Nyheterna att fram till augusti i år begärde 4 000 företag anstånd motsvarande 5 miljarder kronor.

De flesta gjorde det i början av perioden. Deras anstånd löper ut i början av nästa år.

"Vi är på väg ut ur krisen"
Men näringsminister Maud Olofson tycker inte att det behövs någon förlängning av uppskoven:

- Den här åtgärden vidtog vi när vi hade en finansiell kris, nu är vi på väg ur den och då är det också rimligt att den upphör, säger hon till TV 4 Nyheterna.

Svenåke Berglie menar dock att det fortfarande är svårt för företagen att få banklån och att en dubbel skatteinbetalning i ett fortsatt bekymmersamt läge kan skapa stora problem för medlemmarna.

- I värsta fall kan det leda till fler konkurser, säger han.

15 konkurser och 10 rekonstruktioner
Hittills har 15 av FKGs medlemmar gått i konkurs och 10 genomgått rekonstruktioner.

Regeringens budget innehöll i övrigt ingen förändring av det stödpaket till fordonsindustrin, som lanserades i slutet av 2008.

Tidigare har det spekulerats i att nödlånen (undsättningslånen) till krisdrabbade företag skulle försvinna, men de blir kvar, liksom de statliga kreditgarantierna till de svenska företag som vill låna pengar från Europeiska investeringsbanken (EIB).

- Regeringen har ju inte delat ut något stöd, så hittills har det här krispaketet varit en gratis åtgärd, säger Svenåke Berglie.