Fordon

Redan möjligt för alla svenskar att beställa Teslas Model 3

Tesla Model 3 Performance Foto: Tesla
Tesla Model 3 Performance Foto: Tesla

En månad efter att reservationshållare fick möjlighet att beställa sin Tesla Model 3 öppnas nu designstudion för alla svenskar.

Publicerad

På fredagsförmiddagen öppnade Tesla designstudion för Model 3 även för svenskar som inte sedan tidigare har lagt en reservation, meddelar företaget i ett pressmeddelande. Det är därmed möjligt för alla svenskar att beställa Model 3 i någon av de två versioner som hittills är tillgängliga, det vill säga Long Range Dual Motor AWD och värstingmodellen Performance. De får räckvidder på 560 respektive 530 kilometer enligt den nya körcykeln WLTP.

Priserna blev kända i början av december. Då blev det också möjligt för svenska reservationshållare att lägga sin beställning. Priset blir från 650 200 kronor respektive 767 200 kronor före bonusavdraget på 60 000 kronor.

Den billigaste varianten som i USA ska kosta 35 000 dollar (ett pris som inte går att valutakonvertera direkt till svenska kronor) är ännu inte möjlig att beställa.

Att det redan nu är möjligt för samtliga svenskar att lägga beställningar röner besvikelse hos somliga kommentatorer på det svenska entusiastforumet Tesla Club Sweden.

Då får svenska kunden sin Tesla

"Tesla har lånat mina pengar när dom behövde. Nu visade det sig att köplatsen inte var värd någonting och Tesla verkar klara sig utan mina pengar så jag avbokade", skriver en användare.

Andra påpekar att reservationen kan komma att visa sig värdefull när den billigare modellen med kortare räckvidd blir möjlig att beställa:

"Lite märklig logik med de som väljer att avboka pga detta tycker jag. Hade man kvar sin bokning igår så är det väl oftast för att man väntar på SR? (SR=Standard Range reds anm). På SR kan man nog räkna med ordentlig kö och det är väl precis i det scenariot man vill ha sin reservation?”, skriver en annan kommentator.

Leveranserna för de reservationshållare som beställde i december påbörjas i februari, enligt Tesla. Den som lägger sin beställning i dag får sin bil i mars, enligt uppgift i designstudion.