Tesla: 2019 täcker vi hela Europa med laddare

2018-12-27 13:36  
Tesla Superchargers ska täcka hela Europa nästa år. Foto: Tesla

För Tesla ska det inte finnas några vita fläckar på Europakartan. Superchargers kommer att täcka 100 procent av Europa nästa år.

Efter nyår påbörjar Tesla Europainvasionen på riktigt med lanseringen av den lite mer folkliga elbil Model 3. Men det är inte den enda satsningen Tesla gör på den här sidan Atlanten. Nej, dessutom kommer företaget att bygga ut sin laddinfrastruktur så att den täcker hela Europa.

Läs mer: Genombrott för längre livslängd på batterier

Utbyggnadsplanerna kom på annandagen i form av en tweet från Teslas vd och grundare Elon Musk som ett svar på en kommentar om att laddnätverket är bristfälligt på Irland.

”Saknar en del ställen utanför Dublin, Irland söderut mot Waterford. Stort behov eftersom det inte finns laddare (som fungerar!) där. Några planer för fler?”, skrev en användare – och svaret kom snabbt:

”Ja, Superchargers kommer täcka 100 procent av Europa nästa år. Från Irland till Kiev, från Norge till Turkiet”, skrev Elon Musk.

Så inom kort kommer Teslaägare alltså kunna köra en transkontinentalresa utan problem eller rädsla för att behöva hänfalla till långsammare laddning. Men även om nätverket 2019 enligt egen utsago kommer att vara heltäckande är det ännu en öppen historia huruvida Tesla kommer tillåta andra tillverkare att låta sina elbilar ladda vid deras stationer.

Läs mer: "Nevs är ingen Tesla, alla ska ha råd att köra den"

I ett tidigare uttalande har företaget sagt att man diskuterar saken med andra parter – men att det inte finns några konkreta planer för att öppna upp laddnätverket. Om så sker kommer det dock inte vara problem med anslutningen, Tesla har sagt att man kommer utrusta samtliga Superchargers i Europa med CCS-kontakt.

Felix Björklund

Mer om: Tesla Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt