Fordon

Rapport: Audi anklagas för fyra olika dieselfusk

Audilogga med sloganen ”Vorsprung durch Technik', 'Fördel genom teknik' Foto: Audi/VW
Audilogga med sloganen ”Vorsprung durch Technik", "Fördel genom teknik" Foto: Audi/VW
Alexander Dobrindt, före detta transportminister i Tyskland samt VW-chefen Herbert Diess vid en förvisning hur ”fuskmotorer” skulle kunna fixas till. Foto: Audi/VW
Alexander Dobrindt, före detta transportminister i Tyskland samt VW-chefen Herbert Diess vid en förvisning hur ”fuskmotorer” skulle kunna fixas till. Foto: Audi/VW

Det är en skandal som aldrig tar slut. Tyska transportmyndigheten har identifierat fyra olika fusk Audi har använt för att få sin dieselmotor godkänd.

Publicerad

När dieselskandalen briserade 2015 togs världen på sängen. Den tyska jättekoncernen Volkswagen hade fuskat sig till typgodkännanden och manipulerat utsläppsvärdena på miljontals bilar. Trots att det gått fyra år sedan avslöjandet har svallvågorna ännu inte ebbat ut.

I en djupdykning som tyska tidningen Handelsblatt har gjort tillsammans med Bayerischen Rundfunk framgår det att fusket inte var en tillfällighet – och att Audi var en viktig del.

De båda medierna har gått igenom 80 000 dokument där det framgår att federala myndigheten KBA (Kraftfahrt-Bundesamt) blev en stor transitpunkt för VW-gruppen när det kom till att få ut sina manipulerade fordon på marknaden. Detta då KBA inte hade resurser för djuplodande test – utan lyssnade på tillverkarnas försäkringar och gick på de tillhandahållna utsläppsnivåerna.

För Audis del visar undersökningen att de har använt sig av flera olika fusk för att få sin treliters V6-diesel att klara vissa utsläppsgränser. Enligt uppgifterna ska dessa så kallade ”defeat devices” ha använts i fordon producerade till och med början av 2018 – alltså mer en två år efter det att de amerikanska myndigheterna publicerat Volkswagens fusk.

I början av året tvingades Audi att återkalla flertalet modeller med V6:an. Detta efter att tyska myndigheter misstänkte att en mjukvarufunktion benämnd Motoraufwärmfunktion kunde vara en slags fusk-mjukvara. Efter en noga kontroll visade det sig att farhågan var sann – funktionen var mycket riktig ett sätt att manipulera utsläpp på. Utöver denna har mediernas gräv identifierat ytterligare tre slags ”defeat devices”. Men trots att de hade funktioner som ledde till utsläppsmanipulation har inte de bedömts som olagliga av tyska myndigheter. 

Varför har det blivit så här? Handelsblatt beskriver problemet med att Tyskland och bilindustrin är svåra att hålla isär. Bilindustrin är en del av landets dna, Volkswagen är Europas största arbetsgivare, och en tysk delstat är stor delägare i koncernen.  

Och det syns tydligt hur mäktig branschen är. Trots att KBA krävde att Audi skulle åtgärda de manipulerade modellerna i januari 2018 – är endast hälften i dag godkända. Och vilka påföljder får Audi för sin olydnad? Inga…