Rankar de bästa och sämsta nyckellösa systemen

2019-03-25 09:10  

På 20 sekunder kan biltjuvar hacka ett nyckellöst system. Men det är stora skillnader mellan olika tillverkare.

När biltillverkare skrotade den traditionella nyckeln så öppnade det för reläattacker. Biltjuvar använder elektronisk utrustning för att plocka upp och förstärka signalen från den nyckellösa enhet som ägaren ofta lägger ifrån sig hemma i hallen, på andra sidan om ytterdörren. Snabba tjuvar behöver bara 20 sekunder för att låsa upp och köra iväg med bilen.

Nu har säkerhetsspecialisterna på Thatcham Research rankat elva modellers nyckellösa system efter hur bra de är på att försvara sig mot reläattackerna. Utifrån modellens sårbarhet har bilarna fått omdömen på en femgradig skala.

Stjäls på några sekunder

Det näst sämsta omdömet, ”dålig” delades ut till sex bilar av modellår 2019: Ford Mondeo, Hyundai Nexo, Kia Proceed, Lexus UX, Porsche Macan och Toyota Corolla. Fyra bilar av samma modellår glänste med toppbetyget ”överlägsen”: Audi e-tron, Jaguar XE, Land Rover Evoque och Mercedes B Class. Bara en bil, Suzuki Jimny, fick det absolut värsta omdömet, ”oacceptabel”.

– Vi har sett allt för många exempel på bilar som stulits inom loppet av sekunder från garageuppfarter. Nu kommer alla fordon som har utvärderats enligt Thatcham Researchs säkerhetsgradering och har ett sårbart nyckellöst system per automatik inte kunna uppnå den högsta rankningen, säger Richard Billyeald, teknisk chef vid Thatcham Research.

Läs mer: Bosch lanserar bilnyckeln som tjuvarna inte kan hacka

Tidigare har tyska ADAC stöldtestat de nyckellösa systemen i 237 bilar, vilket Ny Teknik har skrivit om. Nästan alla, 230, kunde både låsas upp och startas på det sätt som beskrivs ovan. Bara tre av dem lyckades motstå samtliga reläattacker.

John Edgren

Mer om: Bilnyckel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt