Nästan alla nyckellösa bilar kunde låsas upp i stöldtestet

2019-01-30 08:19  
Bara tre nyckellösa bilar lyckades motstå alla attacker i testet. Foto: Skärmdump från Youtube

Tyska ADAC har stöldtestat de nyckellösa systemen i 237 bilar. 230 kunde både låsas upp och startas genom att signalen från nyckeln kopierades. Bara tre lyckades motstå alla attacker.

En majoritet av dagens bilmodeller erbjuds med nyckellösa system, och många har vant sig vid att aldrig behöva ta upp enheten ur fickan. Väl hemma läggar många ifrån sig nyckeln nära ytterdörren eller har kvar dem i jackfickan. Det möjliggör så kallade reläattacker, där tjuvarna använder elektronisk utrustning för att plocka upp och förstärka signalen, genom ytterdörren. Sedan kan de låsa upp och köra iväg med din bil – och stölden kan vara avklarad på 20 sekunder.

Nu visar en undersökning gjord av German General Automobile Club att en majoritet av biltillverkarna inte har lyckats bemöta problemet tekniskt. ADAC har testat 237 bilar med nyckellösa system, och tråkigt nog uppvisade 99 procent av dem någon form av säkerhetsbrist. 230 av dem kunde både låsas upp och startas genom att signalen från nyckeln kopierades. Fyra modeller gick antingen att låsa upp eller att starta.

Faktum är att det bara var två bilmärken från samma bolag som stod ut. Tre av Jaguar Land Rovers modeller var helt omöjliga att låsa upp och starta: Land Rovers senaste versioner av Discovery och Range Rover – samt Jaguars elbil i-Pace.

Läs mer: Se när tjuvarna stjäl Teslan från uppfarten

Enligt ADAC handlar det om över 30 bilmärken vars nyckellösa system gör dem sårbara, bland andra Volvo, Audi, BMW, Skoda, Kia, Hyundai, Peugeot, Renault och Honda.

Tjuvar har använt de här reläattackerna under många år. Men antalet fordon som kan stjälas på det här sättet har eskalerat eftersom många tillverkare inte har gjort något för att skydda sina bilar från den här sortens attacker, skriver sajten Which, som har översatt det tyska testet.

Enligt Which kan bilarna öppnas med billig elektronisk utrustning som man enkelt köper på nätet. Bland de brittiska storsäljarna på ADAC:s sårbara lista finns Volkswagen Golf, Ford Fiesta och Focus – samt Nissan Qaschqai.

Volvo ska förstärka sina fordon

CNN kontaktade en rad tillverkare för kommentarer kring nyheten. En talesperson för Ford konstaterade att det krävdes att man inte erbjöd ett nyckellöst system för att klara sig bra i ADAC:s test, men att detta är något som efterfrågas av kunderna. Han missade uppenbarligen att de tre modellerna från Jaguar Land Rover är utrustade med säkra lösningar. Ford uppmanar sina kunder att förvara nyckeln i en metallåda eller en för ändamålet skyddande påse.

Nissan intog en mer ödmjuk hållning: Vi är medvetna om den här typen av attacker och är till fullo engagerade och arbetar konstant för att skydda våra kunder och tackla de ständigt föränderliga säkerhetskraven. Även Honda och Hyundai meddelar att de tar problemen på stort allvar och ständigt arbetar för att göra bilarna säkrare.

En Volvo-representant påpekar att typen av stöld är högst ovanlig, men tillade: Vi kommer fortsätta att förbättra och förstärka våra fordon i linje med den senaste tekniska utvecklingen.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt