Fordon

Porsches superladdare ska utklassa Tesla

En Mission E och Uwe Michael, chef över Porsches elektronikavdelning. Foto: Porsche
En Mission E och Uwe Michael, chef över Porsches elektronikavdelning. Foto: Porsche

Klassiska biltillverkaren Porsche ska in och stångas på elbilsmarknaden. Nu hävdar företaget att de ska revolutionera laddmarknaden – och bli dubbelt så bra som konkurrenterna.

Publicerad

Porsche publicerade nyligen en intervju med Uwe Michael, biltillverkarens chef över elektroniksektionen. I den avslöjade Michael en hel del intressanta detaljer om företagets omtalade storsatsning: Mission E, en premiumelbil som är tänkt att ta upp kampen mot elbilsmarknadens stora drake – Tesla och deras premiumbilar.

Det är lätt att biltillverkarna fastnar i samma hjulspår där de ska bräcka varandra i klassiska värden som bilens acceleration eller topphastighet. Därför kan det ses som intressant att Michael i intervjun pratade om Porsches superladdare. Just superladdare har en stor del i Teslas framgångar – att man placerat ut superladdare på strategiskt smarta platser.

Med det sagt så planerar Porsche att kopiera upplägget och placera ut sina egna superladdare, som enligt Michael kommer att vara kraftfullare än Teslas. Porsches dito ska på 20 minuter ge bilen en räckvidd om 40 mil.

– Vi har för avsikt att revolutionera laddningstiderna genom att fördubbla kapaciteten i högspänningssystemen från 400 V till 800 V, säger Michael. En räckvidd på 400 kilometer på mindre än 20 minuter. Utan undantag, alla våra konkurrenter erbjuder laddningar som tar dubbelt så lång tid.

I jämförelse kan Tesla erbjuda en halvladdning på 30 minuter och en full laddning på 75 minuter. Det ska dock sägas att Tesla vid upprepade tillfällen har sagt att de skulle kunna erbjuda snabbare laddning – men att det också skulle försämra batteriets prestanda onödigt snabbt.

De där klassiska värdena kanske en är nyfiken på ändå? Jo, Porsche hävdar att en fulladdad Mission E kommer att erbjuda en räckvidd om 50 mil, och tar dig från 0-100 på 3,5 sekunder. Topphastigheten ligger på 250 kilometer i timmen.