Fordon

Porsche visar Panamera

Porsche Panamera
Porsche Panamera

Porsche presenterar idag de första bilderna på den kommande fyradörrars modellen Panamera. Formmässigt ansluter bilen till de klassiska sportvagnarna, främst då långköraren 911.

Publicerad

Tre kvarts år innan bilen får premiär visar Porsche idag de första officiella bilderna på den nya modellserien Panamera, en modell som det ryktats om i flera år.

Det rör sig om en stor sportig limousin, nästan 5 meter lång och 1,9 meter bred. Så när som i stadsjeepen Cayenne är det den första sportbilen från Porsche med fyra dörrar.

Eftersom ursprungsporscharna var svansmotordrivna, har märket ingen tradition av kylargrill. Därför finns i fronten på denna frontmotordrivna bil bara luftintag för kylningen. I övrigt antyder formspråket släktskap med den legendariska svansmotormodellen 911, som funnits i Porsches modellprogram i 45 år.

Som drivkällor finns v-motorer på sex eller åtta cylindrar och effekter mellan 300 och 500 hästkrafter, toppmodellen med fyrhjulsdrift och sex eller sjuväxlad kraftöverföring

Dessutom förbereder sig företaget för att senare släppa en bränslesnål modell med hybriddrift.

Den nya modellen, som börjar säljas sommaren 2009, ska monteras i en nybyggd fabrik på 22000 kvadratmeter i Leipzig i östra Tyskland.