Polisens nya drönare – med rätt att döda

2017-04-03 17:10  
Mannen byggde en drönare som kan avlossa ett gevär. I Conneticut kan poliser däremot snart få använda vapendrönare. Bild ur Youtubefilm om privatpersonens drönare.

Ett radiostyrt vapen, med rätt att döda. I Conneticut kan poliser snart få använda vapendrönare, men det nya lagförslaget ifrågasätts från flera håll. Det kan vara så att vi sätter ett väldigt farligt prejudikat, säger David McGuire på American Civil Liberties Union.

”Enbart för mycket speciella omständigheter”. Så beskrev den republikanska senatorn John Kissel situationerna när en beväpnad drönare ska få användas. Detta efter att den lagstiftande kommittén i Connecticut godkänt en motion – och nu väntar på att lagen ska ratificeras.

Exakt hur de beväpnade drönaren får användas återstår att se. Riktlinjerna kommer dras upp av delstatens polis efter det att lagförslaget fått grönt ljus.

Om lagen blir verklighet blir polisväsendet i Connecticut först i världen med ”rätten” att få använda drönare med dödliga vapen. I North Dakota får drönare redan i dag utrustas med tårgas, elpistoler och liknande ”icke-dödande” vapen.

Men utvecklingen oroar och NAACP, National Association for the Advancement of Colored People, tror att drönarna kommer att missbrukas.

– Vi är oroliga över att den nya tekniken kommer att användas för att terrorisera våra områden, säger Scot X. Esdaile, president i NAACP Connecticut till New York Post.

Men NAACP är inte ensamma. Även American Civil Liberties union, ACLU, är motståndare till vapendrönare.

– Det är upprörande och skandalöst att det här kan bli lagligt. Vi är inte i krig här, säger David McGuire, på ACLU till CBS New York.

Enligt McGuire så skulle beväpnandet av drönare leda till att samhället får utstå mer våld.

– Att tillåta dödligt våld gör det riktigt bekymmersamt. Det finns en nivå av separation här som gör att det nästan kommer att vara tv-spelslikt när poliserna är avskurna från den verkliga händelsen.

Även från politiskt håll är man tveksam till lagförslaget

– Sätt ett vapen i polisens händer så skjuter de för att döda. Om drönarna används, så kommer de att döda någon, säger demokratisk senatorn Edwin Gomes.

Rent tekniskt är det inte allt för svårt att kombinera drönare och vapen. Militären har redan olika varianter av det och i USA har flera fall där privatpersoner beväpnat sina drönare uppmärksammats.

Se en film från ett uppmärksammat amerikanskt fall där en tonåring satte fast en pistol på en drönare här nedanför:

Och här är drönaren som har bestyckats med ett gevär:

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt