Fordon

Panasonic lovar autonoma fordon – redan 2022

Foto: TT
Foto: TT

Japanska Panasonic håller på att förnya sig rejält. Kylskåp och tv-apparater har ersatts av självkörande fordon. Nu säger företaget att de siktar på att ha autonom teknik ute redan 2022.

Publicerad

Många förknippar kanske Panasonic med konsumentprodukter som mobiltelefoner, kameror eller tv-apparater. Men det är bara en del av vad företagsgruppen arbetar med. Panasonic är bland annat exklusiv batteri-underleverantör till Teslas Model 3, och håller som bäst på att förnya sig som en underleverantör inom bilindustrin. Och nu ägnar man mycket energi på att försöka komma ikapp rivaler som Bosch och Continental.

Därför satsas det stort på autonom teknik, så pass mycket att ett system förväntas finnas ute på marknaden redan om fem år. Panasonics teknik ska tillåta fordon att köra själv i låga- till medelhöga hastigheter, samt ha finesser som självparkering.

– Vi vet att vi ligger bakom våra rivaler just nu. Men vi har, genom att använda vår expertis från kameror och tv-apparater, utvecklat nyckel LSI-chips [Large-Scale Integration] för avancerad bildprocess samt sonar, som kommer ge os stora fördelar, säger Shoichi Goto, ansvarig för Panasonics utveckling av bild och sensorteknik.

Panasonic, vars utvecklingsavdelning för bilteknik öppnade så sent som i april, består av runt 350 ingenjörer från företagets övriga konsumentelektronik-avdelningar. Målet är dock att man ska fördubbla sina intäkter från bilsidan fram till 2022. Som ett led i detta köpte Panasonic spanska Ficosa International tidigare i år.