FORDON

Nytt leveransdatum för Cybertruck – men en europeisk version lär dröja

Elon Musk visar Teslas nya Cybertruck vid ett event i Los Angeles tidigt fredag morgon, svensk tid. Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu
Elon Musk visar Teslas nya Cybertruck vid ett event i Los Angeles tidigt fredag morgon, svensk tid. Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu
Här såg en Tesla Cybertruck ute på vägarna första gången. Platsen är New York och året är 2021.
Här såg en Tesla Cybertruck ute på vägarna första gången. Platsen är New York och året är 2021.

Tesla har återigen satt ett leveransdatum för pickupen Cybertruck – nu till den 30 november i år. När, om och i vilken form den kommer till Europa är dock fortsatt oklart.

Publicerad

Det är snart fyra år sedan Teslas vd Elon Musk presenterade den elektriska pickupen Cybertruck – ett evenemang som av många främst blir ihågkommet eftersom demonstrationen av hur tåliga glasrutor bilen har slutade med glaskross

Tesla har tidigare sagt att bilen skulle börja levereras under det tredje kvartalet i år. Så blir det dock inte. Ett evenemang för att dra i gång leveranserna är i stället planerat till den 30 november vid fabriken i Austin, Texas. Det meddelade bolaget på en investerarträff under onsdagen. 

Inte för Europa

I Europa lär dock den kantiga och styva skapelsen inte få säljas, åtminstone inte i sin nuvarande form. I USA kommer Cybertruck klassas som lätt lastbil (light duty truck), vilket innebär att den undantas från många säkerhetsregler, bland annat de som är tänkta att lindra skador på en fotgängare som kommer i vägen för fordonet. I Europa är reglerna för lätta lastbilar inte så generösa. 

Enligt Stefan Teller, bilexpert på tyska SGS-TUV Saar, lär det krävas ”kraftiga modifieringar av den grundläggande strukturen” för att Cybertruck ska få säljas i till exempel Tyskland, enligt Motoring Research. Sedan i fjol tar Tesla inte längre emot beställningar av pickupen från Europa. 

Mindre version - någon gång

Om Tesla missade eller aktivt förbisåg detta vid utvecklingen av bilen är oklart. Oavsett vilket så är den amerikanska pickup-marknaden rejält mycket större än den europeiska. Topp tre mest sålda bilmodeller 2022 var samtliga pickuper (Ford F-serie, Chevrolet Silverado, Dodge Ram).

Elon Musk sa 2020, som ett svar på en fråga på X (dåvarande Twitter), att det är ”högst troligt” att Tesla gör en mindre version för Europa någon gång i framtiden.