Nya problem för Dreamliner

2013-06-19 11:42  
En Dreamliner från United Airlines tvingades nödlanda igår. Denna bild är från ett annat tillfälle. Foto: James Nielsen/Scanpix

Efter batteriproblem kommer oljeproblem. Ett Dreamlinerplan tvingades nödlanda igen igår i USA.

När United Airlines flight 139 från Denver till Tokyo igår var på väg ut över Stilla havet varnade systemet för problem med ett oljefilter i en av motorerna.

Piloten vände planet och nödlandade i Seattle. Därmed hade Boeings 787 Dreamliner återigen fått problem – när batteriproblemen äntligen såg ut att vara lösta.

Varken Boeing eller flygbolaget United Airlines har kommenterat felet än. Men flygexperten James Simmons förklarar för Denver Post vad orsaken kan vara: ett stopp i ett oljefilter eller ett oljeläckage.

-En oljeläcka är alltid allvarlig, eftersom en motor kommer att sluta fungera. Oljefilter kan klogga igen på grund av smuts i oljan, säger han.

-Det vanliga då är att man stänger av den motorn, som en förebyggande åtgärd. Antaglingen landade Dreamlinern med en motor, men det vet vi inte nu.

Andra flygsäkerhetsexperter som Denver Post har pratat med konstaterar att detta inte är något problem som är specifikt för Dreamlinern.

-Det låter som en ovanlig, men ända rutinartad, händelse i flygbranschen. Och att ta en enstaka incident och göra en trend av det är löjligt om man inte skaffar sig mer information, säger George Hamlin till tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt