Nya elflygplanet på rekordtur: ”Koldioxidneutralt flyg redan möjligt”

2020-09-01 14:12  
Ett exemplar av elflygplanet Velis Electro. Arkivbild. Foto: Pipistrel/TT

Ett litet elflygplan siktar på världsrekord, med en 700 kilometer lång resa genom Europa. Det tvåsitsiga planet Pipistrel Velis Electro, en modell som nu även finns i Sverige, gav sig på måndagen av från Zürich i Schweiz.

Målet är den tyska ön Nordenrey, över 70 mil fågelvägen norrut, skriver projektet på Instagram. Tanken är att sätta flera världsrekord för serietillverkade och trafikgodkända batteriflygplan, rapporterar branschsajten Electrek.

Elflyget är dock bara i sin linda, och turen påminner med sina täta pauser om flygets barndom. Totalt sex stopp görs för att ladda batterierna, som är på blygsamma 25 kilowattimmar – mindre än hälften av kapaciteten i de senaste elbilarna.

– Vi vill visa att det finns alternativ, även om vi inte kör hela rutten i ett sträck, säger teammedlemmen Marco Bulhozer enligt Electrek.

– Koldioxidneutralt flyg är redan möjligt i dag. De flesta små plan flyger ändå kortare än 200 kilometer åt gången, det kan man göra elektriskt.

Läs mer: Passagerarplanet blir snabbare än Concorde

Mycket längre dylika flygresor har genomförts tidigare – bland annat när soldrivna Solar Impulse flög jorden runt – men då på experimentbasis med specialbyggda prototyper.

Den europeiska flygsäkerhetsmyndigheten Easa typcertifierade tidigare i sommar Velis Electro, något som beskrevs som det första sådana godkännandet i världen. Och så sent som häromdagen levererades Sveriges första exemplar till Göteborg-flygplatsen Säve, skriver den lokala Aeroklubben på Facebook.

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: Elflygplan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt