Fordon
Ny miljövänlig kula
när SKF firar 100 år
Svenska Kullagerfabriken i Göteborg bränner av ett rejält 100-årsfirande i helgen. För att visa att "Kulan" inte är någon orkeslös åldring lanseras i dag ett helt nytt lager som är 30 procent energieffektivare än tidigare lager.
När SKF-chefen Tom Johnstone på fredagsmorgonen presenterade den nya energieffektiva lagerfamiljen på en presskonferens i Göteborg hänvisade han till FN:s klimatrapport.
- Vi måste alla lämna vårt bidrag till att lösa klimatproblemet. Detta är början på vårt bidrag. Vi har utvecklat tekniska lösningar som avsevärt kan minska energiförbrukningen. Dessutom tar vi itu med vår egen energiförbrukning för att minska den och reducera utsläppen av koldioxid, sade Tom Johnstone.
De två nya lagertyper - koniska rullager och spårkullager - som nu introduceras kommer att ge energibesparingar på i genomsnitt 30 procent, hävdar SKF.
Bra för vindkraftssnurrorDe tekniska förbättringarna handlar om den inre konstruktionen av koniska rullager - "en kombination av ytans topografi, löpbanornas profil, optimerad inre geometri, en speciell polymerhållare, smörjmedel med lägre friktion och en optimerad rullsats", skriver SKF i ett pressmeddelande.
- Om samtliga lager i växellådan i alla världens vindturbiner kunde ersättas med SKF:s energieffketiva koniska rullager, skulle de spara uppskattningsvis 770 miljoner kWh per år vilket motsvarar den totala elförbrukning av 540.000 svenska hushåll under en månad, skriver SKF i pressmeddelandet.
Den hållbara svenska kulanTrots att kullagrets historia går ända tillbaka till den industriella revolutionens barndom, utvecklas tekniken hela tiden - även om de nya lagren utseendemässigt inte ser särskilt mycket annorlunda ut.
Kullager fanns redan långt innan SKF grundades men när den unge textilingenjören Sven Wingquist vid Gamlestadens textilfabrik i Göteborg presenterade sin ritning på ett självreglerande sfäriskt kullager av svenskt kvalitetsstål, drog han igång en ny industriell revolution och lade grunden till ett av Sveriges största exportföretag genom tiderna.
Det sensationella med Sven Wingquists uppfinning var att den yttre lagerringens inneryta var sfäriskt vilket innebar att den inre ringen inte bara kunde rotera runt sin egen axel utan också ställa sig snett i lagret och balansera axelns rörelser utan att lagret gick sönder.
Det var nämligen de sköra lagren som var textilfabrikernas stora problem. Lagren gick sönder hela tiden och Sven Wingquist, som var driftsingenjör på Gamlestaden, såg att det fanns stora vinster att hämta med nya lagerkonstruktioner.
Ur Gamlestaden föddes SKF 1907 och ur SKF föddes så småningom Volvo - som betyder "jag rullar" och var ett vilande dotterbolag inom Svenska Kullagerfabriken.