Nu ska Google maps visa grönare vägar

2021-03-31 14:16  
Google maps, även en vägvisare mot grönare resor? Arkivbild. Foto: Patrick Sison/AP/TT

Den som försöker navigera sig och sin bil med hjälp av Googles kartapp kommer i framtiden att kunna ledas via den mest miljövänliga rutten.

Företaget ska med start i USA senare i år visa bilförare den väg till målet som ger minst utsläpp. Bara den som aktivt väljer bort funktionen kommer i första hand att få den snabbaste vägen, uppger Google.

Om andra vägar än det miljövänliga förslaget skulle ge en betydligt snabbare resa får användarna välja rutt, och då får man förutom restid även se beräknade koldioxidutsläpp.

Google uppger att utsläppen beräknas efter tester på en lång rad fordon och vägtyper. Enligt Russell Dicker, projektledare för Google maps, har företaget i runt hälften av alla testresor hittat mer miljövänliga rutter än de närmaste, utan att för den delen förlänga resorna.

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt