Fordon

Nu öppnar VW sin MEB-plattform för alla

Foto: VW
Foto: VW

Volkswagen-koncernen har flaggat för att man vill öppna sin e-mobilitetsplattform för andra tillverkare. Nu får tredje part tillgång till att bygga elbilar på MEB.

Publicerad

Syftet med att öppna sin e-mobilitetsplattform för andra tillverkare är enligt Volkswagen att uppnå en betydande minskning av kostnaden för e-mobilitet. Detta genom att maximera spridningen av MEB-plattformen och göra individuell mobilitet tillgänglig för många av framtidens konsumenter.

VW hävdar att 2019 är ett viktigt år i deras elbilsoffensiv, där takten ska öka än mer under de kommande åren. Koncernen laddar för den första vågen på omkring 15 miljoner helt eldrivna bilar baserade på MEB. Totalt kommer man fram till 2023 investera nära 44 miljarder euro i elektrifiering, digitalisering, mobilitetstjänster och autonom körning. Av de pengarna är dock 30 miljarder euro öronmärkta för e-mobilitet – och innan 2025 förväntar sig VW-koncernen att elektriska fordon kommer stå för omkring en fjärdedel av modellportföljen.

Öppnar plattformen för andra tillverkare

Den första externa partnern som använder plattformen blir e.GO Mobile AG, som sitter i tyska Aachen. På bilsalongen i Genève kommer VW-koncernen visa upp en rad elbilar och studier, exempelvis Audi e-tron GT, Škoda Vision iV, Seat Urban Car och ID. Buggy. Den senare ska specifikt visa hur mångsidig plattformen är.

– Med MQB har vi redan visat att vi är proffs i branschen när det gäller plattformar. 100 miljoner av våra fordon baseras på den specifika plattformen. Med MEB-plattformen överför vi nu det framgångsrika konceptet till den elektriska eran och öppnar den för andra biltillverkare. MEB ska etableras som standard för e-mobilitet. Baserat på MEB kommer vi att göra individuell rörlighet CO2-netral, säker, bekväm och tillgänglig för så många människor som möjligt. MEB möjliggör kostnadseffektiv produktion av emotionella bilar i små serier som exempelvis ID. Buggy. Jag är glad att e.GO har blivit den första partnern att använda vår elbilsplattform som grund för ett gemensamt fordonsprojekt, säger Herbert Diess, vd för Volkswagen-koncernen i ett pressmeddelande.