Fordon

Nu är Hägglunds på väg ur krisen

Storbrittanien har avbrutit upphandlingen av stridssystemet Piranha V. Nu öppnas dörrarna för Hägglunds svenskutvecklade Sep. Foto: BAE Systems Hägglunds
Storbrittanien har avbrutit upphandlingen av stridssystemet Piranha V. Nu öppnas dörrarna för Hägglunds svenskutvecklade Sep. Foto: BAE Systems Hägglunds

För ett och ett halvt år sedan trodde Hägglunds att man missat århundradets försvarsorder. Men nu öppnas en oväntad chans till revansch, både i Storbritannien och Sverige.

Publicerad

På våren 2007 ratade det brittiska försvarsdepartementet det svenska stridsfordonet Sep för att i stället köpa amerikanskt "från hyllan". Sep fick inte ens visa vad den gick för i de praktiska prov som avslutade tävlingen om att bli medeltungt trupptransport- och logistikfordon (utility vehicle) i arméns nya truppkonfiguration FRES (future rapid effect system).

Detta skedde efter ett mångårigt svensk-brittiskt utvecklingssamarbete, och initierade bedömare mer än anade politiska påtryckningar från Storbritanniens stora vän i väster. Mycket riktigt utsågs också General Dynamics fordon Piranha V till "preferred bidder", alltså det fordon som försvarsdepartementet helst ville köpa. Som skäl uppgav man bland annat att Piranha V var ett beprövat fordon som kunde köpas "från hyllan".

Men efter mer än ett års förhandlingar meddelade det brittiska försvarsdepartementet häromdagen att man avbrutit upphandlingen av Piranha V. Man kommer inte överens om de kommersiella villkoren, meddelas det.

Bakom den avbrutna upphandlingen ligger bland annat problem med att anpassa det amerikanska fordonet till kravspecen i FRES för hanterbara kostnader.

Britterna säger nu att de skjuter hela upphandlingen på framtiden, men BAE Systems Hägglunds hoppas att upphandlingen i FRES ska starta om så snart som möjligt:

- Sep är en starkare kandidat i FRES-upphandlingen nu när det inte lyckades att handla "från hyllan". Vi har själva fortsatt att utveckla fordonet och vi kan visa att Sep är ett billigare och bättre alternativ, säger Marinette Radebo, informationschef på BAE Systems Hägglunds.

När britterna nobbade Sep drog sig då även det svenska försvaret ur utvecklingen, med motiveringen att det inte fanns någon internationell partner att dela kostnaderna med. Det svenska försvaret beordrade i stället en öppen upphandling av medeltunga stridsfordon "från hyllan". BAE Systems Hägglunds beslutade att göra klart utvecklingen av Sep för egna medel, och är nu med och tävlar om ordern på 300 fordon till det svenska försvaret. Enligt FMV ska upphandlingen vara klar i början av 2009.