Fordon

Norsk titan lyfter Boeing

Flygplansmodellen Boeing 787 – även kallad Dreamliner – kommer snart att byggas med 3d-utskrivna komponenter. Komponenterna består av en titanlegering. Tillverkningen sköts av norska bolaget Norsk Titanium.

Publicerad

Norsk Titanium har fått fyra olika komponenter godkända av FAA, den amerikanska luftfartsmyndigheten. Titanlegeringar är dyrare än aluminium, men genom att ersätta traditionella metoder med additiv tillverkning kan kostnaden bli lägre. Mycket lägre, enligt Norsk Titanium själva.

– Det rör sig om besparingar på mellan 20 och 30 miljoner kronor för varje Dreamliner, säger marknadschefen Chip Yates till nyhetsbyrån Reuters.

Den uppgiften vill inte Boeing själva bekräfta, utan nöjer sig med att konstatera att det norska företaget kommer hjälpa dem att ”sänka kostnaderna”.

Läs mer:

En Boeing 787 har vingar och flygkropp tillverkade av kolfiber. För att undvika korrosion används därför titan i större utsträckning jämfört med äldre flygplansmodeller. Aluminium bryts ned när det kommer i kontakt med kolfiber.

Efter att ha fått grönt ljus från FAA har nu Norsk Titanium stora förhoppningar om att de ska kunna skriva ut ”tusentals” andra komponenter till varje Dreamliner.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!