Fordon

Norsk teknik ska få vätgaslastbilarna att rulla

Norsk teknik ska hjälpa till att få bränslecellslastbilar att rulla i USA. Företaget Nel har upphandlats för att leverera elektrolysörer och bygga mackar åt Tesla-konkurrenten Nikola Motor Company.

Publicerad

I USA är bubblar vätgas på bra. I Kalifornien, som är landets miljöstat nummer ett, ökar antalet vätgasbilar och så gör även behovet av tankställen. I dagsläget finns det strax över 30 stycken och inom två år ska den siffran vara uppe på 100.

En av de som kommer att vara med och bidra till infrastrukturen är norska Nel som i ett pressmeddelande avslöjar att man fått ett ”multi-miljardkontrakt” på elektrolysörer och associerad utrustning. Detta från tillverkaren av vätgaslastbilar Nikola Motor Company.

– Vi är otroligt stolta över att avslöja att det här kontraktet med Nikola. Det är utan tvekan det största någonsin och ska säkra snabb och kostnadseffektiv tankning av Nikolas flotta av vätgaslastbilar, säger Jon André Løkke, vd på Nel.

De båda företagen har sedan tidigare ingått partnerskap kring utvecklingen av vätgasproduktion, men nu är det alltså tal om en ny jätteaffär. Kontraktet innebär att Nel ska leverera 448 elektrolysörer och kringutrustning för tankning till Nikola. Utöver detta så ska det norska företaget utveckla en design för stationerna.

Två demostationer beställa

Sedan tidigare har Nel fått i uppdrag att sätta upp två demostationer – vilket kommer att ske mot slutet av året.

Nikola Motor Company har jämte Tesla fått mycket rubriker för sina utsläppsfria långtradare.

Deras modell Nikola One ska komma upp till 160 mil på en tank och kunna få ytterligare 160 på en kvarts tankning. Det kan jämföras med Tesla Semi vars batterier ska ge 80 mils räckvidd och som via snabbladdning i 30 minuter får 64 mil till. Sen finns det ju även en diskussion om huruvida Teslas lastbil skulle gå att använda till annat än att ”transportera chipspåsar”.

Fullt i orderböckerna

Detta har kritiken mot batterilastbilar har dock inte hindrat olika speditions- och logistikföretag från att kasta in en beställning till Tesla. Men även Nikola Motors har börjat få fullt i orderböckerna och så sent som i maj gick bryggerijätten Anheuser-Busch ut och avslöjade att man beställt 800 vätgaslastbilar.

– Framtiden för utsläppsfria lastbilar har aldrig varit ljusare. Vi kommer att testa vår flotta av bilar 2019. De första två stationerna kommer att byggas i Arizona och Kalifornien, lite avhängigt av tillstånd. De nästa 28 ska installeras utanför Anheuser-Busch bryggerier eller distributionscenter, säger Trevor Milton, vd på Nikola.