Nissan vill utnyttja elbilarna för att balansera elnätet

2018-11-29 11:43  

En plan för att integrera elbilar i elinfrastrukturen. Nu har Nissan lanserat ett pilotprojekt där du ska kunna dra nytta av din elbil även när den står stilla.

Det brukar sägas att en elbil som inte utnyttjas inte heller är en hållbar lösning. Men det behöver inte stämma. Även en stillastående elbil kan ha ett stort värde. Nu har japanska Nissan lanserat ett pilotprojekt i USA där företaget ska använda elbilar för att balansera energiuttaget. Man kommer helt enkelt dra energi från elbilsbatterierna under de värsta topparna.

Tekniken som gör detta möjlig är dubbelriktad laddning, eller så kallad vehicle to grid – och projektet går under namnet Nissan Energy Share. Målet är att visa hur en elbil har potential för att dels agera som lagringsutrymme, men även för att balansera fluktuationer eller vid tidpunkter då det är hög belastning i nätet.

Pilotprojektet kommer att involvera Nissans amerikanska huvudkvarter samt tillverkarens designbyrå i San Francisco. Det hela är ett samarbete med Fermata Energy som är experter inom dubbelriktad laddning och som faktiskt själva har ett liknande projekt rullande sedan 2016.

Läs mer: Volvo visar banbrytande teknik för autonoma bilar

I projektet kommer man övervaka hur energiflödena ser ut – och hur man kan optimera tillfällena då batteriet gör mest nytta. Enligt Nissan själva är det ett idealiskt sätt att visa för företag med stora bilflottor att det går att spara stora summor pengar. Om pilotprojektet faller väl ut så finns det planer på att kommersialisera det här snabbt.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt