Nissan följer Toyota – fasar ut dieseln i Europa

2018-05-08 13:19  
Foto: Nissan

Nu meddelar Nissan att man gradvis kommer sluta sälja dieselbilar i Europa. Istället ska fokus riktas mot nya elbilar.

Dieseln framtid ser mörk ut. I flera europeiska storstäder hägrar förbud, men överraskande nog är det de japanska tillverkarna som är först ut med att ”mota Olle i grind”. I mars flaggade Toyota för att man kommer sluta sälja dieseldrivna personbilar i Europa innan 2018 är över. De utgör i dagsläget tio procent av företagets bilförsäljning i regionen. Överlevande dieselmodeller kommer bli deras stora suv Land Cruiser, pickupen Hilux och skåpbilen Proace.

Nu får de sällskap från hemlandet. Nissan avslöjar att företaget gradvis kommer avveckla sina dieselmodeller på Europamarknaden. Man är därmed inte lika radikala som Toyota.


– Tillsammans med andra tillverkare och delar av industrin kan vi se en fortgående nedgång för dieseln, men över kort sikt förutspår vi inte en nära förestående död för bränslet. I dagsläget är det många kunder som fortsatt kommer efterfråga moderna dieselmotorer, och dessa kommer fortsatt vara tillgängliga inom Nissans utbud av drivlinor, sade en talesperson för Nissan till Reuters.

Förra året sålde Nissan 128 456 dieselbilar på Europamarknaden, vilket utgör cirka 16 procent av märkets totala försäljning i regionen. Men företagets nya fokus kommer föga överraskande ligga på elektrifierade fordon, och de ska över tid slå ut suget efter ”oljebrännarna”.

– I Europa, där vår försäljning av dieselbilar är koncentrerad, kommer vår satsning på elektrifiering låta oss fasa ut dieseln gradvis på personbilssidan, i takt med att varje fordon förnyas, säger Nissan till Reuters.

Nyheten om företagets strategi samsas med rykten om att Nissan ska genomföra stora nedskärningar vid Englands största bilfabrik i Sunderland – just som en följd av en sjunkande efterfrågan på dieselbilar. Storbritannien är Europas näst största fordonsmarknad och färsk statistik visar att stort tapp för fordonstypen.

Stefan Bratzel, är director of automotive management vid University of Applied Sciences i tyska Bergisch Gladbach, Han tror att fler tillverkare kan sälla sig till Toyotas och Nissans strategi.

– Inte minste de japanska tillverkarna. Jag kan se dem göra det här eftersom de var skeptiska mot teknologin till att börja med, och det faktum att de inte har så stor kompetens inom området, säger Stefan Bratzel till Autonews.

Analytikern nämner Honda och Mazda som två sannolika kandidater.

John Edgren

Mer om: Toyota Diesel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt