Fordon

Nevs autonoma bil ändrar interiören efter din smak

Illustration av interiören i InMotion Concept. Foto: Nevs
Illustration av interiören i InMotion Concept. Foto: Nevs
Exteriör för InMotion Concept. Foto: Nevs
Exteriör för InMotion Concept. Foto: Nevs

Elbilarna från Trollhättan debuterar i Shanghai. Nevs 9-3 och 9-3X har sällskap av InMotion Concept. Det mest speciella med den självkörande bilen är att passagerarna kan modifiera interiören med sin smartphone.

Publicerad

Nevs har valt att avtäcka sina första två modeller på mässan CES Asia i Shanghai. Utöver sedanen 9-3 och suven 9-3X visar företaget även ett mer udda fordon i sin monter.

Med InMotion Concept vill Nevs demonstrera sin vision av framtiden. Konceptet är ett autonomt fordon i ”nivå 5” – den högsta graden av automation. Det mest utmärkande är dock den anpassningsbara interiören.

Inför varje transport får elbilen information om de åkande, och ändrar inredningen efter deras specifika behov. Det kan vara allt från ett upplägg som är lämplig för ett affärsmöte, till en konfiguration som passar när man vill umgås med vännerna – eller fälla sätet och vila ut efter en hård dag på jobbet. Passagerarna kan använda appen för att ändra allt i kupén: exempelvis inställningen på säten, temperatur eller stämningsbelysning. 

Läs mer:

– Den här designen utgår från ett interiörperspektiv. Ambitionen är att visa hur människor kan öka sin livskvalitet genom att fylla restiden med värde, istället för att slösa bort den genom att sitta fast bakom ratten – ibland flera timmar bara för att ta sig genom stadskärnorna. Detta är anledningen till att vi demonstrerar det här flexibla och väldigt användarvänliga konceptet, säger Jonas Hernqvist, sälj- och marknadschef på Nevs i ett pressmeddelande.

Tanken är att ingen ska äga en InMotion. Ett delat fordon minskar trängseln på våra vägar, och därmed föroreningarna. Bilen är såklart eldriven och laddas trådlöst. Man kallar på den med appen, men du har inte möjlighet att tinga platsen i framsätet. Av säkerhetsskäl kan man bara kliva in i fordonet från trottoarsidan.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!