Musk: Autonom Tesla kör kust till kust inom 3-6 månader

2018-02-09 12:04  
OBS montage och bara en exemplifiering på en kust-till-kust-sträcka inte säkert att det är den här Musk tänker sig. Foto: Tesla/Adventure Tours

Tesla har rapporterats halka på efterkälken i det autonoma racet. Men under ett framträdande sa grundaren Elon Musk att man är på gång. Inom 3-6 månader ska en modell klara av att köra kust till kust utan förare.

När det gäller rubriker har Tesla länge varit ett toppnamn inom självkörande teknik. Men på senare år verkar glorian ha hamnat på sniskan. Uppseendeväckande krockar har lyft frågan om hur säkert systemet är och analysbyrån Navigant har två år i rad rankat företaget långt från toppen. 2017 var de i mitten av fältet och i år låg de sist. Även i Kaliforniens årliga Autonomus Mode Disengagement Report framgick det att Tesla inte gjorde några riktiga tester (inom staten).

Sammantaget har det gett en bild av att bilmärket inte längre kan ses som den främste fackelbäraren i det autonoma racet.

Men under en finansiell presentation fick Elon Musk, företagets starke man, frågan om hur det gick med den självkörande teknologin. På det svarade han att man troligtvis kommer att göra en kust till kust-körning inom tre månader, max sex månader.

På den direkta frågan om finessen kommer att lanseras direkt till kunder svarade Musk att den kommer att vara en funktion tillgänglig för kunder – utan att specificera när detta kunde ske.

En bil som klarar att korsa USA utan förare är en bedrift, och det blir intressant att se huruvida Tesla lyckas med detta innan sommaren. Dock bör det sägas att Musk tidigare lovat att man skulle klara av uppgiften under 2017. Just detta togs upp, och Teslachefen erkände att han missat det målet.

Skälet ska dock inte vara att tekniken inte hade klarat det, men man hade behövt anpassa den för mycket. Resultatet skulle ha varit att funktionen endast fungerade för exakt den rutten.

På den punkten är det ett nyktert sett att se på teknologin. Teslas tanke är att bygga ett robust och generellt system som ska fungera överallt. Och enligt Musk går det sakta men säkert framåt.

Jag är nöjd med framstegen som görs med det neurala nätet. Det går från: ’inget händer, inget händer ´– till ´WOW´, sade han under presentationen.

Man får ställa sig frågan, om resan blir av och framgångsrik – hur kommer det påverka synen av vem som leder det autonoma racet?

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt