Modellen som blev Årets bil

2016-02-29 14:50  
Opel Astra Foto: Alamy

Opel Astra fick den prestigefyllda utmärkelsen Årets bil, som traditionsenligt utses på bilmässan i Genève. Volvo XC90 kom på en meriterande andraplats.

(Artikeln har uppdaterats)

Opel Astra fick den prestigefyllda utmärkelsen Årets bil, som traditionsenligt utses på bilmässan i Genève. Volvo XC90 blev knappt slagen på en meriterande andraplats.

Årets bil utses av en jury bestående av 58 journalister från 22 länder i Europa. Röstningen gjordes i Genève på måndagen, under ledning av Dagens Industris bilreporter Håkan Matson.

Det blev en hård kamp om förstaplatsen. Opel Astra vann med 309 poäng, medan Volvo XC90 fick 294 poäng från juryn. De två modellerna stod i särklass under omröstningen. Trean Mazda MX-5 fick 202 poäng av de röstande, enligt bilmässans Twitter.

Övriga modeller i den avslutande omröstningen var Audi A4, 189 poäng, Jaguar XE, 163, Skoda Superb, 147, och BMW 7-serien, 143 poäng.

Andraplatsen för XC90 är det bästa resultatet för en svensk modell på mer än 30 år. För tre år sedan kom Volvo V40 på tredje plats.

29 modeller från 2015 hade anmälts till årets tävling. Av dessa valdes sju ut som finalister och var med i omröstningen på bilmässan. Enligt reglerna ska de röstande ta hänsyn till nytänkande, design och kvalitet, samt hur prisvärda bilarna anses vara.

  

      

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt