Fordon

Milstolpen: Här är första bemannande hyperloop-färden

För första gången har två människor färdats i en hyperloop-kapsel i ett nästan lufttomt rör. Som månlandningen för oss, kommenterar bolaget Virgin Hyperloop.

Publicerad

På söndagen 8 november genomförde Virgin Hyperloop sin första bemannade hyperloop-tur vid en testanläggning i Nevada-öknen utanför Los Angeles, USA. Det lyckade testet beskrivs som en viktig milstolpe för bolaget.

-Ingen annan har kommit närheten av det här. Det här är en fungerande hyperloop i full skala som inte bara ska köras i en testmiljö, säger Jay Walder, vd på Virgin Hyperloop, till The Verge.

Kapseln kom upp i 160 km/h

De två passagerarna var Virgin Hyperloops teknikchef och medgrundare Josh Giegel samt bolagets kundchef Sara Luchian, som valts ut bland 40 sökande från personalen.

Åkturen gjordes i Virgin Hyperloops röd- och vitfärgade testkapsel med kodnamnet XP-2. Under den 500 meter långa färden accelererade XP-2 till en hastighet av drygt 160 kilometer i timmen.

-Det här motsvarar vår månlandning, säger bolaget i en kommentar till Engadget.

Långt ifrån topphastigheterna

Kapseln som användes vid söndagens bemannande tur har plats för två passagerare, väger 2,5 ton och är cirka fem meter lång. XP-2 har designats med fokus på komfort, och interiören för tankarna till ett lyxigt flygplan. Testpodden är en nedskalad version av den kapsel med plats för 23 passagerare som Virgin Hyperloops hoppas kunna använda i framtiden.

Söndagens topphastighet på 160 kilometer är dock långt ifrån de storslagna hyperloop-visionerna om bemannade färder i omkring 1 200 km/h.

Virgin Hyperloop bygger ny testbana

Virgin Hyperloop har tidigare kommit upp i en hastighet på 386 kilometer under ett obemannat test. Andra, som ett gäng studenter från München, har dock nått högre hastigheter.

Nu planerar Virgin Hyperloop att bygga en ny testbana på 9,7 kilometer i West Virginia. Förhoppningen är att den längre banan ska öppna för tester i högre topphastigheter.