De krossade Hyperloops gamla hastighetsrekord

2018-07-26 09:35  
Foto: Warr Hyperloop

Elon Musk bjöd in en rad team och deras poddar till sin Hyperloop-testbana. Ett gäng studenter från München slog nytt hastighetsrekord – med 457 km/h.

Det ser ljust ut för Elon Musks Hyperloop. Både Europa, USA, Mellanöstern och Indien har visat ett allvarligt intresse för systemet där man färdas i rör med undertryck. På båda sidor om Östersjön finns det många som vill att Hyperloop ska binda samman Stockholm och Helsingfors.

Finska Salo har diskuterats som en lämplig plats för en testbana, och nu har Nordiska rådet sagt att de tänker pressa på Finlands transportminister Anna Berner för att hon ska ge sitt stöd i frågan.

Läs mer: Hyperloop visar ny prototyp

Sedan 2013 har ett antal företag jobbat för att komma närmare ett förverkligande av konceptet, bland andra Virgin Hyperloop One. Alla är dock inte övertygade om att löftena kring systemets låga kostnader och angivna hastighet kommer hållas. Den hypotetiska toppfarten har sagts vara 800-1 000 km/h – men det är en bit kvar dit.

Läs mer: ”Hyperloop - överlägset både tåg och flyg”

Varje år anordnar Elon Musk tävlingen the Hyperloop Pod competition. Där bjuds team från hela världen in för att köra sina poddar på innovatörens 1,2 kilometer långa testbana nära Hawthorne i Kalifornien. 2018 var samtliga tvungna att vara självdrivande, och vissa hade lyckats bättre än andra.

Läs mer: Ramboll: Även smålänningar kan åka Hyperloop

Fjolårets rekord på 323 km/h sattes av Warr Hyperloop – och för tredje gången i rad lyckades studenterna från München slå sig själva.  Deras kolfiberpodd nådde 457 km/h. Den näst snabbaste podden kom inte ens över 144 km/h. Se klippet.

– Det här är verkligen den första möjligheten att skapa ett helt nytt transportmedel. Det är faktiskt vad den här tävlingen handlar om, saker som på ett radikalt sätt skulle kunna omdana städer och det sätt som människor tar sig fram på, säger Elon Musk till Engineering and Technology.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt