FORDON

Mercedes trumfar Tesla – självkörande tekniken blir godkänd i Kalifornien

Ett viktigt steg som tillåter förare att släppa ratten. Som första tillverkare får Mercedes grönt ljus för sin autonoma teknik i Kalifornien. Men det finns fortfarande en hel del begränsningar.

Löften om självkörande bilar har hittills inte infriats. Men i förra veckan stod det klart att Mercedes som första tillverkare får sitt nivå 3-system Drive Pilot tillåtet i Kalifornien. En marknad som Tesla kallar för ”sin”.

Det innebär att tyskarna hann före Tesla i racet mot självkörande igen. Men systemet som tillåts nu ligger ganska långt bort från visionen om en helt självkörande bil.

I godkännandet från delstatens trafikmyndighet framgår det att Drive Pilot tillåter att föraren släpper ratten, men endast på motorvägar under dagtid och i hastigheter under 64 km/h (40 mph).

Vidare står det uttryckligen att systemet inte får användas inne i städer, på landsvägar eller om vädret kan anses ha negativ inverkan. Därtill måste förare först ta av del en obligatorisk video som beskriver systemet och hur det slås på och av. 

Mercedes, som haft tillåtelse att testa självkörande teknik i Kalifornien sedan 2014, skriver i ett uttalande att de kommer göra systemet med nivå 3-funktionalitet tillgängligt från och med höstens modellår 2024 i S-klassen och EQS. 

Sedan ett par månader tillbaka har man även fått godkännande att sälja sina bilar i Nevada och tidigare har systemet godkänts på vissa tyska vägar.