Fordon

Mercedes fuskade - ändå small det

Krock i dimman
Krock i dimman

Även Mercedes hade otur när de skulle visa sin fina krockvarnare för några år sedan. Det hjälpte inte ens att de fuskade – det small ändå.

Publicerad

I november 2005 skulle Mercedes visa sitt nya system för krockvarning och automatisk bromshjälp. Systemet skulle varna föraren för hinder på vägen även i tät dimma – seriekrockar i dimma är en mardrömssituation på autobahn. Demonstrationen ägde rum i säkerhetscentret i Sindelfingen inför journalister från bland annat Stern-TV.

Ett problem var dessvärre att varningsradarn inte fungerade i miljön inne på säkerhetscentret. Men för att visningen ändå skulle gå att genomföra lade Mercedesfolket en planka på golvet på det avstånd från hindret där varningssignalen skulle ha låtit. En vänskapligt sinnad journalist från en biltidning fick instruktioner för var han skulle bromsa, och allt skulle se bra ut på Stern-TV.

Seriekrocken simulerades: först smälldes ett par bilar med krockdockor på vanligt vis, sedan fylldes hallen med dimma och sedan skulle den nya S-klasse visa vad den gick för. Tyvärr var den tame journalisten lite för slö på bromsfoten och den splitter nya bilen smällde in i hindret.

Ännu mer tyvärr hade Stern-TV försett honom med en mikrofon som aldrig stängdes av. Det var inte bara det klassiska ”Scheisse. Scheisse. Scheisse.” som fastnade på bandet, utan även de hemliga instruktionerna, och hur man skulle undvika att Stern-TV märkte något. Hela fusket uppdagades, och Mercedes företrädare fick sitta i TV–studion, försöka förklara sig och svara på frågor som: ”hur ska vi veta om systemet fungerar i verkligheten, där ligger ju ingen planka på rätt avstånd”.

Varken den samarbetsvillige journalisten eller hans chefredaktör hade tyvärr möjlighet att medverka i Stern-TV, lät de hälsa.