Fordon

Mercedes får el från Evonik

Daimler och kemiföretaget Evonik ska ta fram de batterier som ska driva Mercedes hybrid och elbilar. Daimler köper in sig i Evoniks batteriföretag Li-Tec.

Publicerad

Daimler har tröttnat på att vänta på att litium-jonbatterier ska produceras i sådana volymer att de kan handlas öppet på marknaden. Därför gör man som så många andra biltillverkare, bildar ett batteribolag tillsammans med en etablerad batteritillverkare.

Man väljer att köpa 49,9 procent av aktierna i Evoniks batteriföretag Li-Tec, ett företag som utvecklat litium-jonbatterier och som uppger sig kunna serietillverka batterierna när som helst. Evonik behåller 50,1 procent av aktierna.

I ett gemensamt pressmeddelande säger sig företagen vara intresserade av en tredje partner i bolaget, en med kunskaper om elektrisk och elektronisk systemintegration.

Senare ska bolagen bilda ett bolag som speciellt inriktar sig mot utveckling och tillverkning av batterisystem för fordonsindustrin. Där kommer Daimler att äga 90 procent och Evonik 10.

Såväl Daimlerchefen Dieter Zetsche som Evoniks vd Werner Müller betonade vid gårdagens presskonferens att man med samarbetet ska ta tillbaka en teknikutveckling som Tyskland en gång i tiden var framstående på, men där landet har tappat initiativ de senaste åren.