Fordon

Måsen som ville flyga som Jasen

Scanpixfortografen Claudio Bresciani lyckades fånga en djärv mås med Jas-drömmar på bild när de 18 planen från F7 och F21 dundrade fram i formation över Stockholm på Victorias bröllopsdag i lördags.

Publicerad

- Jovisst, jag såg att måsen var där när jag knäppte. Den hade helt klart drömmar om att få vara med i större sammanhang, säger Claudio Bresciani när Ny Teknik ringer upp för att kolla om han var medveten om att måsen var i fokus.

Det var den störta formationsflygning som det svenska flygvapnet gjort på många år i Sverige, rapporterar Försvarsmakten på sin hemsida.

Arton stycken JAS 39 Gripen från flygflottiljerna F7 i Såtenäs vid Vänerns södra strand och F21 i Luleå dundrade fram över Stockholm i en mäktig uppvisning.

Det var F7, undertecknad reporters hemvist under 12 månader i militärtjänsten för 47 år sedan, som planerade och ledde formationen.

Lördagen den 19 juni blev för övrigt en stor manifestation för hela försvarsmakten.

Både stridsflygplan, fartyg och omkring 6 000 soldater och officerare deltog på ett eller annat sätt i bröllopsfirandet när kronprinsessan Victoria gifte sig med Daniel Westling.

Den nästan fem kilometer långa kortegevägen kantades av soldater från Hemvärnet och nästan alla Försvarmaktens förband, skolor och centrum. Dessutom deltog frivilligorganisationerna och svenska scoutförbundet. 

Längs kortegevägen spelade också ett tjugotal militära musikkårer. Det genomfördes också salutskjutning för brudparet, rapporterar Försvarsmakten på sin hemsida där man kan åka hela kortegevägen genom kameraögat på den första bilen i kortegen. Se filmen här.

- Försvaret gör väl ifrån sig också i för Sverige viktiga statsceremonier, skriver försvarsminister Sten Tolgfors på sin blogg.