Fordon

Mars rapar metan: chans att hitta liv

Curiosity på Mars. Foto: JPL Caltech

Curiositys instrument har stött på höga halter av metan. Nu tror forskare att det kan komma från rapande mikroskopiskt liv – och Nasas rover befinner sig nära källan.

Publicerad

Efter nio år på den röda planeten är Nasas Marsrobot Curiosity nu inne på sin så kallade sommarresa. 1,6 kilometer skulle avverkas för att nå platser med potential för att det ska ha funnits mikroskopiskt liv där. Men nu anser forskarvärlden att det istället är möjligt att man hittar faktiskt liv på Mars.

För att mäta nivåerna av metan i omgivningen är rovern utrustad med "Tunable Laser Spectrometer" (TLS). Tidigare har instrumentet plockat upp generella nivåer på 0,41 ppm, men undantaget är vid sex tillfällen då halten oförklarligt har ökat till 10 ppm, rapporterar New Scientist.

Nära en av källorna

Svaret kan vara mikroskopiskt liv som rapar ut metan, och nu anser forskare vid Caltech att de har triangulerat vad de tror är de exakta platserna som gett upphov till metanpeakarna sedan 2012, rapporterar Space. Och det visar sig att Curiosity befinner sig väldigt nära en av källorna – det handlar bara om några mil.

Huvuddelen av vårt metan jorden härrör från biologiska processer, och det tar 330 år innan solens solstrålning tar kål på metangasen. Källan kan dock finnas under mark, men även om upphovet inte är biologisk aktivitet så skulle det kunna peka mot geologisk aktivitet som kan leda till vatten.