Supermaterialet från Borås ger ett lyft på Mars

2021-05-14 06:00  

När Marsdrönaren Ingenuity tog sin första flygtur i slutet av mars jublades det inte bara i Nasas kontrollrum i USA utan även i Oxeons konferensrum i Borås. Ny Teknik har besök techbolaget i Borås vars vävteknik skapar högpresterande supermaterial - även av billiga garner.

Missa inte Ny Tekniks film från besöket på Oxeon - klicka här!

Oxeon ligger i Sveriges textilcentrum Borås, men det är under varumärket Textreme som bolaget har blivit känt. Textreme är gjort av kolfiberband som plattas till och vävs likt flätor till ett lätt och starkt tygaktigt material med schackbrädeliknande mönster.

Bolaget grundades för 18 år sedan och var redan då omskriven i Ny Teknik. Under de första åren var intresset stort från sportbranschen, och Oxeons material har använts i såväl hockeyklubbor som tennisracket, roddbåtar och skidor. Numera är siktet mer inställt på högtalarmembran, fjärrvärmerör, drönare och vätgastankar. 

Läs mer: Oxeon: Bandvävda fibrer ger smidig styrka

– En av de största utmaningarna för oss är att vårt material kan användas på så många olika ställen, säger Henrik Blycker, vd för Oxeon, till Ny Teknik i samband med tidningens besök på fabriken nyligen.

Från högtalarmembran till fjärrvärmerör

Detta har lett till att Oxeon har bildat dotterbolag som fokuserar på olika områden. De två nyaste bolagen heter Composite Sound samt Pressure Pipe Relining Sweden och sysslar med produktion av högtalarmembran respektive rör som används för relining av fjärrvärmerör. Fjärrvärmelinern härdas inuti gamla rör och gör dem som nya, utan att de gamla rören behöver grävas upp.

Läs mer: Mer kolfiberväv från Borås

– Det har inte tidigare funnits någon som klarar av så höga tryck och temperaturer som det är i fjärrvärmerör, men vi har tagit fram en ny harts och en ny väv som löser detta utan problem, säger Andreas Martsman, som är vice vd och ansvarar för marknadsföringen på Oxeon.

Strukturella batterier samt flytande väte är andra områden som Oxeon planerar att ta sig an.

Läs mer: Snart lyfter Ingenuity – så bygger du din egen Marsdrönare

– När man kyler ner vätgas till flytande väte så blir energitätheten större, och flytande väte är närmast en nödvändighet om man vill använda väte som bränsle för exempelvis flygplan eller raketer. Vår väv är tunn och stark, samtidigt som det inte uppstår några mikrosprickor i den, vilket gör att den fungerar utmärkt som barriär inuti bränsletankarna, säger Henrik Blycker.

Väver med kolfiber, glasfiber och keramiska fiber

Själva vävtekniken är dock inte ny, utan utvecklades för många år sedan av Chalmersprofessorn Nandan Khokar och patentsöktes sedan tillsammans med entreprenören Fredrik Winberg. Enkelt förklarat handlar det om att först platta till de garner som ska användas, sprida ut fibrerna och sedan väva. Oxeon väver mest med kolfiber, men laborerar även med glasfiber och keramiska fiber. Just keramfiber är särskilt eftertraktade när det handlar om tillämpningar som kräver extrem styvhet och värmetålighet.

Läs mer: Tre rymsonder ska utforska Mars – det här vet vi om rymdprojekten

Hur kunde då materialet hamna på Mars? Bakgrunden var en fråga runt år 2011 från Nasa Jet Propulsion Laboratory, JPL, om lämpligt material för den drönare som skulle följa med rovern Perseverance till Mars. Oxeons amerikanska säljare tipsade då om Textreme, som sedan testades i ett flertal olika prototyper. Den faktiska beställningen från JPL kom 2017 och under 2018 byggdes så drönaren Ingenuity ihop – med materialet från Borås på rotorbladen, solcellsplattan samt på vissa delar av drönarens elektronikbox.

– För en drönare som ska flyga på Mars är vårt material helt perfekt. Det som man fastnade för från Nasa och JPL var tunnheten, vikten och möjligheten att leverera extrem prestanda under tuffa förhållanden, säger Andreas Martsman.

Har vunnit patentstrid

Konkurrenterna flåsar Oxeon i nacken, men bolaget har redan vunnit en patentstrid och maskiningenjörerna från Chalmers ser med tillförsikt an på framtiden.

– Under årens lopp har bolag försökt att kopiera oss, men vi har levt med vårt material i snart 20 år vilket ger oss ett rejält försprång kring hur man bäst tillämpar och hittar kostnadseffektiva lösningar för det. Dessutom är det vårt material, och ingen annans, som har hamnat på Mars, säger Henrik Blycker.

Här kan du se en film från Ny Tekniks besök hos Oxeon i Borås:

Anders Frick

Mer om: Kolfiber Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt