Curiositys nya uppdrag på Mars: En sommarresa

2020-07-08 07:46  
Curiosity på Mars. Foto: JPL Caltech

Marsroboten Curiosity, som sedan 2012 donar runt på den röda planetens yta, har inlett sin sommarresa för att undersöka nya områden där det kan ha funnits förutsättningar för levande mikroskopiska organismer.

Sonden ska tillryggalägga en sträcka på 1,6 kilometer och ta sig till ett område vid det 5 000 meter höga berget Mount Sharp, som den utforskat de senaste sex åren.

Berget består av sedimentlager som byggts upp över lång tid. Varje lager kan ge svar på hur Mars förändrats från att ha varit mer lik jorden – med sjöar och tjockare atmosfär – till den frysta öken planeten är i dag.

Curiositys nästa anhalt är en del av berget som är rik på sulfater, som vanligtvis bildas kring avdunstande vatten, som kan ge svar på klimatförändringar för tre miljarder år sedan.

Läs mer: Mars starka magnetfält överraskade forskarna

Roboten har däremot en hel del sand att köra över och den måste undvika att fastna där. Nasas personal styr i coronatider roboten hemifrån och inte från kontoret Jet Propulsion Laboratory i södra Kalifornien. Curiosity beräknas komma fram tidigt i höst, men den skulle också kunna stanna och ta borrprov längs vägen om personalen upptäcker något av slående intresse.

Mer om: Curiosity Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer