Fordon

Majs gör billacken självläkande

Foto: Inm

Tyska forskare har upptäckt att ett topplager av majsstärkelse kan få repor att läka. Allt som krävs är att man utsätter billacken för hundra grader under en minut.

Publicerad

Leibnizinstitutet för nya material, INM, och forskare vid Saarland-universitetet har upptäckt majsstärkelsens självläkande egenskaper. De utgick från sockerarten cyklodextrin vars ringformade molekyler träddes som pärlor på långa polymerkedjor. Där kan de röra sig fritt mellan större molekyler som håller dem kvar på tråden.

Genom en kemisk reaktion korslänkades molekylkedjorna och resultatet blev ett nätverk som är lika flexibelt som en strumpa. När materialet utsätts för värme så rör sig cyklodextrinringarna automatiskt längs polymerkedjan till det område där en repa har uppstått – och fyller upp hålet.

För att kunna fungera som ett skyddande slutlager krävdes det dock en högre mekanisk stabilitet, som exempelvis kan stå emot vädrets påfrestningar. Därför lade man till silikon och icke organiska nanopartiklar.

Det medförde att reparationstiden kortades från att ursprungligen ha krävt flera timmars värmeexponering till att det i dag sägs räcka med hundra grader i en minut för att repan ska försvinna.

Forskningsprojektet Selbstheilende Fahrzeuglacke auf Basis von Cyclodextrin-Polyrotaxanen har fått 1,1 miljoner euro i stöd från Bundesministerium für Bildung und Forschung (BMBF). Det skriver INM i sitt pressmeddelande.