Billack av majs lagar repor själv

2016-05-31 11:51  
Ringformad cyklodextrin av majsstärkelse (grå) är grunden för den självlagande lacken. Foto: Uni Saarland

En miljövänlig lack baserad på majsstärkelse lagar sig själv om små repor uppstår på nya bilen.

Repor i lacken på nya bilen känns alltid irriterande men är kanske inte tillräckligt stora för att bilen ska behöva lackas om.

Sedan några år har vissa fabrikat självlagande lack på programmet, men ingredienserna är inte alltid miljövänliga.

Tyska forskare arbetar nu med att ta fram ett miljövänligt alternativ, en lack baserad på majsstärkelse. Den är tack vare sina ringformade molekyler mycket rörlig och kan därför själv jämna ut sig där repor uppstått.

Forskare har framställt så kallad cyklodextrin ur majsstärkelse, ringformade molekyler som likt pärlor träs upp på mikroskopiska trådar av syntetmaterial. I denna polyrotaxan kan pärlorna röra sig och hindras att trilla ur tråden tack vare stoppmolekyler.

Med en kemisk reaktion får man trådarna att bilda nätverk, ett mycket rörligt sådant, enligt professor Gerhard Wenz vid universitet i Saarland.

En repa i lacken kan försvinna inom loppet av ett par dagar.

Nu ska forskarna gå vidare från framställning av små kvantiteter i labbmiljö till att skapa en pilotanläggning för att ta fram så stora kvantiteter att lacken kan testas för användning i bilindustrin.

Dels måste lacken klara sprutmålning via robotar, dels måste den testas i olika klimat för att kontrollera att de självlagande egenskaperna består. Lacken måste också uppfylla de ISO-krav som ställs på lacker från färgtillverkare.

Projektet har fått forskningsanslag på 1,1 miljoner euro under en treårsperiod från tyska forskningsministeriet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Färg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt