Fordon

Lyckad flygning för markeffektfarkosten

Bärplanen fälls undan när markeffekten tar vid. Foto: Regent
Bärplanen fälls undan när markeffekten tar vid. Foto: Regent
Eldrivna prototypen Seaglider genomförde sin första serie testflygningar utanför Rhode Island. Foto: Regent
Eldrivna prototypen Seaglider genomförde sin första serie testflygningar utanför Rhode Island. Foto: Regent

Seaglider är den första farkosten som kombinerar markeffekt med bärplan. Nu har prototypen provflugit.

Publicerad

Markeffektfarkoster liknar som regel ett sjöflygplan, men de korta vingarna är endast till för att skapa en luftkudde som håller "flygplanet" strax ovanför vattenytan. Sovjetunionen satsade stort på tekniken. Bland modellerna fanns exempelvis A-90 Orlyonok som kunde lasta 28 ton och hade en topphastighet på 400 km/h.

Ryska myndigheter har tidigare skramlat om att nya markeffektsfarkoster är på väg, men i stället tar amerikanska Regent initiativet med ett helt nytt grepp. 

De är först i världen med att kombinera markeffekt med bärplan – och nu har bolagets batteridrivna prototyp Seaglider genomfört en första serie av testflygningar. Det skriver New Atlas.

Bärplan kan liknas vid flygplansvingar som sitter i vattnet, och vid en viss hastighet lyfter de upp farkosten över ytan. Vid testet på Narragansett Bay utanför Rhode Island lyckades Seaglider med detta, samt att fälla undan bärplanen när markeffekten tog vid.

Seaglider har ett vingspann på 5,5 meter, men Regents första modell blir the Viceroy, som får ett vingspann på nära 20 meter. Den farkosten ska kunna ta 12 passagerare och förväntas leverera en räckvidd på upp till 30 mil.

Topphastighet anges till cirka 300 km/h, och färdmedlet blir sex gånger snabbare än samma båtfärd. Detta med en halverad driftskostnad jämfört med ett passagerarflygplan.

Enligt Regent ska the Viceroy kunna tas i tjänst 2025, med tester till havs av en fullskalig prototyp planerade för 2023. Se Seaglider lyfta i klippet.