Fordon

Luleådoktor tipsar om nya biltestjobb

Mikael Nybacka, nybliven teknologie doktor vid LTU. Foto: Leif Nyberg/LTU
Mikael Nybacka, nybliven teknologie doktor vid LTU. Foto: Leif Nyberg/LTU
Remot Test Management - en applikation som Mikael Nybacka tagit fram för planering av tester och kontroll av banornas kvalitet.
Remot Test Management - en applikation som Mikael Nybacka tagit fram för planering av tester och kontroll av banornas kvalitet.

De internationella biltesterna på de norrländska vintervägarna har skapat många nya jobb i Arvidsjaur med omnejd. Nu har Luleåforskarkan Mikael Nybacka blivit teknologie doktor på vintertesterna.

Publicerad

Mikael Nybacka har arbetat i flera år i nära samarbete med Arvidsjaur Test Management ATM och andra företag som utvecklar testinstrument.

Nu är doktorandtiden över, han har lagt fram sin doktorsavhandling och är nu teknologie doktor vid LTU – med rätt att testa bilar.

I sin doktorsavhandling har han identifierat tre teknikområden som kan vara något för unga entreprenörer inom biltestverksamheten att satsa på:

1. Mätsystem för testplanering och bankvalitet.

2. Styrrobotar som efterliknar olika förartyper.

3. Mätsystemför körbarhet, prestanda och komfort.

- Dessa tre områden har stor potential att stödja övergången till att testentreprenörer tar över mer av testningen från sina kunder, säger Mikael Nybacka i ett pressmeddelande från LTU.

På 60-talet, när den europeiska vintertestindustrin startade, kom europeiska bilföretag upp till norra Sverige och utförde egna tester.

I dag är det i högre grad olika entreprenörer som utför tjänster på uppdrag av bilindustrin.

- I gränslandet däremellan finns det fortfarande utrymme för innovation och nya tjänster, säger Mikael Nybacka.

Han har själv varit med och utvecklat ett planeringssystem för tester och kontroll av testbanornas kvalitet.

Det är ett ramverk som heter Remote Test Management RTM och som ger överblick över hur ett fordon beter sig.

- Just nu håller vi på att ta fram en demonstration av RTM som vi kommer att visa för testindustrin och deras kunder. Vi vill få information om hur tekniken kan stödja deras testaktiviteter, säger Mikael Nybacka.