Fordon

Kontraktskrivning på Dreamliner

787 Dreamliner
787 Dreamliner

Representanter för japanska flygbolaget ANA och flygplanstillverkaren Boeing skrev på söndagen leveranskontrakt på den första serietillverkade modellen 787 Dreamliner.

Publicerad

Leveransen är kraftigt försenad. Ursprungligen skulle ANA, All Nippon Airways, ha fått det första planet i maj 2008, men strejker vid Boeings fabriker och en serie problem med leveranser från underleverantörer har försenat leveransen.

Under måndagen blir det en överlämningsceremoni vid Boeings fabriker i Everett där såväl ett av testflygplanen, ZA002, målat i ANAs färger och det leveransklara planet finns att beskåda.

Tidigt tisdag morgon lyfter sedan planet och flyger till Tokyo.

Över 800 beställningar finns på planet, som ska bli 20 procent bränslesnålare än äldre plan av motsvarande storlek. Omkring hälften av planet är tillverkat av kolfiberkompositer, vilket minskar vikten. Det blir också möjligt att öka luftfuktigheten i kabinen, något som ska minska känslan av torra slemhinnor hos passagerarna.

Leveransförseningarna har blivit en dyr affär för Boeing som ännu inte meddelat när tillverkningen av 787 kommer att gå med vinst.