Fordon

Kolla in BMW:s vision av framtidens motorcykel

BMW Vision DC Roadster. Foto: BMW
BMW Vision DC Roadster. Foto: BMW
BMW Vision DC Roadster. Foto: BMW
BMW Vision DC Roadster. Foto: BMW
BMW Vision DC Roadster. Foto: BMW
BMW Vision DC Roadster. Foto: BMW

Elektrifieringen av motorcyklar har hittills främst handlat om nya nischspelare. Men nu kliver BMW in och visar hur de ser på framtiden. 

Publicerad

BMW Motorrad är inte främmande för elektrifierade modeller. De har sedan fem år tillbaka en elskoter i utbudet och som numera klarar upp till 160 kilometers körning. Men när det kommer till fullfjädrade motorcyklar får den som vill köra på el vända sig åt annat håll.

Nystartade Zero Motorcycles har ett alternativ och snart kommer giganten Harley Davidson med en elhoj.

Men under BMW gruppens stora konvent Next Gen visade den Münchenbaserade tillverkaren hur deras framtida elalternativ kan se ut – och för att vara ett koncept ser det inte allt för världsfrånvänt ut.

Studien går under namnet Vision DC Roadster och har inkorporerat designen av företagets tvåcylindriga boxermotor – men i stället för förbränningsmotor och tank sitter det såklart batterier och elmotor.

De utstickande delarna på sidan kan vinklas för att agera kylning för eldrivlinan och ska tillsammans med gälar längs hela fronten av motorcykelkroppen se till att batteriet håller rätt temperatur.

När det kommer till specifikationer väljer BMW Motorrad att inte säga ett knyst. Det är ett koncept punkt. Det som nämns är att motorcykeln är byggd i aluminium och kolfiber för att hålla vikten nere.

Uppstickaren Skai lanserar vätgasdriven drönartaxi

Under evenemanget Next Gen avslöjade BMW-koncernen att de skyndar på sina generella elektrifieringsplaner, något som innebär att man fram till 2025 (två år tidigare än BMW meddelat innan) ska lansera tolv elbilar och 13 laddhybrider. Det nämndes inget om en fullstor elmotorcykel – men troligtvis kommer den ökade elektrifieringstakten även slå igenom för den tvåhjuliga divisionen också.