Fordon

Kitty Hawk skrotar batteridrivna farkosten Flyer

Kitty Hawks Flyer. Foto: Kitty Hawk

Den batteridrivna farkosten är lättflugen och kan hålla sig i luften i 20 minuter. Kitty Hawk byggde 111 exemplar av Flyer men nu lägger bolaget ner modellen för att satsa på större flyg-taxis.

Publicerad

Flera tillverkare har redan presenterat prototyper på eldrivna VTOL-farkoster – som lyfter och landar vertikalt. Prototyperna har vuxit sig allt större, men ursprungligen tänkte sig många att konceptet "flygande bilar" skulle handla om små maskiner med plats för föraren. Bland pionjärerna fanns Kitty Hawk. 2017 fick bolaget upp sin första farkost luften, då en quadcopter som bara hade kapacitet att färdas korta sträckor.

Året efter presenterades den mer avancerade farkosten Flyer. Den hade tio motorer drivna av litiumjonpolymerbatterier – och enligt skaparna skulle den ha potential för att nå hastigheter på 160 km/h. Oavsett sanningshalten i detta så var det ändå imponerande att de lyckades lära CNN:s besökande reporter att flyga Flyer inom loppet av en timme.

Farkosten som sattes i produktion hade en flygtid på 20 minuter med en toppfart på 32 km/h. Flyghöjden begränsades dock till tre meter. Flyer fick mycket uppmärksamhet och totalt såldes 111 exemplar, som sammantaget har gjort 25 000 flygturer. Men nu meddelar bolaget på sin blogg att man skrotar hela sitt Flyer-program.

Kitty Hawk inriktar sig i stället på större modeller som kan ta plats i det förmodat lukrativa flygtaxi-segmentet.

”Sedan starten för Flyer har mer kraftfulla eVTOL-farkoster uppfunnits, exempelvis vårt eget Heaviside-flygplan som har en räckvidd på 161 kilometer och kan nå hastigheter upp till 290 km/h. Samt har en förmåga att flyga över städer. Framgent kommer vi att satsa hårt för att göra Heaviside till vår primära plattform. Men vi skulle aldrig ha tagit oss hit utan lanseringen och lärdomarna från Flyer, och det otroliga team av folk som har byggt och flugit den”, skriver Kitty Hawk på sig blogg.

Modellen Heaviside har sex rotorer, som riktas nedåt vid start och landning, samt ytterligare två rotorer på canardvingarna längst fram på flygplanskroppen. Farkosten kan ta sig till nära 460 meters höjd, och enligt bolaget sägs farkosten kunna avverka en sträcka motsvarande åtta mils bilkörning på 15 minuter – detta med under hälften av bilens energiförbrukning. Kitty Hawk tryckte på att motorerna under klättring producerade en ljudnivå på 38 dBA, att jämföra med en helikopter som ligger på 60 dBA.