Fordon

Järnvägsprofessor: Trafikverket har ingen kontroll

Ulf Olofsson Foto: KTH

Professor Ulf Olofsson vid KTH, som tidigare varnat för risker med bristande underhåll av rälsen i Stockholm, påpekar nu att Trafikverket har släppt kontrollen över infrastrukturen.

Publicerad

– Man har fört över underhållet och kontrollen av underhållet från Trafikverket till privata entreprenörer, och de privata entreprenörerna gör en egenkontroll av sitt eget arbete. Det innebär att myndigheterna har släppt kontrollen över en väldigt känslig del av vår infrastruktur, säger Ulf Olofsson.

Han har tidigare gjort fältstudier av sträckan där urspårningen skedde på tisdagen. Och i augusti, när banarbetare slog larm om att över 500 fästen var lösa längs rälsen, kommenterade Ulf Olofsson situationen i en intervju med Sveriges Radio:

– Är det så att man behöver slå in femhundra infästningspunkter på en kilometer så säger det att man inte har kontroll på spåren längre. Till slut kan man ju få haveri. Katastrof om det blir problem där.

Nu påpekar han att överföringen av underhållet gjorts utan analys.

– Man har gjort förändring utan att egentligen göra någon konsekvensanalys av vad det innebär risker och vad den får för konsekvenser för det långsiktiga underhållet, säger Ulf Olofsson och fortsätter:

– Man gjorde en sådan omläggning i Storbritannien för antal år sedan, och då var konsekvensen att rälsen sprack för att man inte kollade ytsprickorna tillräckligt bra. Det skedde då en tågurspårning med rätt så katastrofala följder innan man backade tillbaka. Nu har myndigheten själv har tagit kontroll över infrastrukturen och över kvaliteten på den.

Om situationen i Sverige tillägger han:

– Det är väldigt kortsiktigt för man byter entreprenörer, så det finns ingen långsiktighet i det nuvarande systemet.

Tony Persson, enhetschef för underhåll Stockholm på Trafikverket, slog i augusti fast att Trafikverket ”inte tummar på säkerheten för resenärerna utan har den under kontroll.”

När Nyteknik.se kontaktar honom upprepar han detta:

– Vi tummar inte på säkerheten. När det gäller orsaken till det som hänt får vi se vad utredningen har att säga. Det är ingenting jag kan spekulera i just nu, och det är viktigt att vi gör en grundlig undersökning av anledningen till urspårningen, säger Tony Persson.

Han bedömer att en sådan utredning brukar ta ungefär tre månader.

När det gäller frågan om ansvaret för underhåll och kontroll säger han att den började föras över till entreprenörer omkring 2004. Han arbetade då inte på Trafikverket och känner inte till vilken form av konsekvensanalys som gjorts. Men han litar på dagens system.

– Jag har fullt förtroende för våra entreprenörer, för deras medarbetare och för de kontroller som görs. Besiktningsmännen är validerade. Sedan vilket namn det står på ryggen har jag svårt att säga. Det kan också vara oberoende besiktningsmän, säger Tony Persson.