Fordon

Japan beslutar om ubåt till Australien

Japansk ubåt av Soryu-klass. Foto: Japanska marinen
Japansk ubåt av Soryu-klass. Foto: Japanska marinen

Japanska regeringen har beslutat erbjuda Australien ett gemensamt utvecklingsprojekt kring en ny ubåt för att hålla undan europeiska konkurrenter.

Publicerad

Förslaget, kring vilket det ännu inte finns några detaljer, ska lämnas över till Australien senast måndag när tidsfristen för att lämna offert på projektet går ut.

Men en skillnad mot tidigare presentationer av en japansk ubåtsaffär med Australien så öppnas nu för möjligheten att ubåtarna även byggs i Australien.

Utveckling och tillverkning i Australien har varit starka kort för de tyska och franska varv som också deltar i anbudsstriden, medan Japan har drivit linjen att ubåtarna byggs på japanska varv och levereras färdiga till den australiensiska marinen.

Eftersom det handlar om upp till tolv ubåtar till ett värde av 300 miljarder kronor har en sådan lösning kritiserats i Australien, där en opinion tycker att för många arbetstillfällen därmed går förlorade.

Det japanska förslaget antas utgå från en större version av den japanska ubåten av Soryu-klass, som på licens använder Kockums luftoberoende framdrivningsteknik med Stirlingmotor.