Fordon

Jaguar Land Rovers nya satsning: Ska utveckla ny bränslecells-suv

Foto: JLR
Foto: JLR

Kan vätgas vara vägen mot en utsläppsfri fordonsflotta? Nu sällar sig Jaguar Land Rover sig till de som tror på tekniken och i Project Zeus ska de utveckla en bränslecellsdriven suv.

Publicerad

Toyota, Hyundai, Daimler, BMW och nu Jaguar Land Rover (JLR). Antalet tillverkare som satsar på vätgas blir allt fler. När det kommer till det brittiska företaget har de nu gått in i ett samarbete med förhoppningen på att snabba på utvecklingen.

I projektet, som kallas för Zeus, ingår utöver JLR även Delta Motorsport, Marelli Automotive Systems samt UKBIC. Utöver de fyra företagen kommer även brittiska regeringen lägga in pengar. Det gör man eftersom projektet ingår i ett statsfinansierat program för att minska koldioxidutsläppen i fordonsindustrin.

I det pressmeddelande som transportdepartementet samt departementet för näringsliv, energi och industri skickat ut framgår det att:

JLR utvecklar tillsammans med sina partners ett prototypfordon med vätgasbränslecell. Vätgas kan jämte batterier spela en roll som ett hållbart bränsle för fordonsindustrin i framtiden. Projektet kommer leverera en premiumsuv med lång räckvidd, off-road samt dragkapacitet och prestanda i låga temperaturer. Projektet kommer att hjälpa till att markant öka kapaciteten inom design och tillverkning av bränslecellsfordon vilket ger en konkurrensfördel när det kommer till patent och underleverantörsledet i Storbritannien.

Zeus är ännu i sin linda – och när JLR väl presenterar en prototyp eller ett koncept med bränslecellsteknik återstår att se.