Fordon
Hyundais teknik ska rädda tusentals liv

En teknik som agerar när föraren är satt ur spel. På teknikmässan CES ska Hyundai Mobis visa upp sitt senaste system. Enligt tillverkaren kommer det rädda tusentals liv om året.
Consumer Electronics Show är en årlig teknikmässa i Las Vegas, USA. Men trots att den från början var tänkt som en mässa för just konsumentelektronik, har den på senare år blivit en allt viktigare scen för biltillverkarna. Här kan de visa upp ny och banbrytande teknik utan att packa in det i en bil – och just detta ämnar koreanska Hyundai Mobis göra.
Under mässan, som öppnar söndagen den 7 januari, kommer Hyundais service och komponentbolag förevisa sitt system ”Departed Driver Rescue & Exit Maneuver”, kallat DDREM. Systemet är av nivå 4-typ på SAE:s femgradiga skala, och är tänkt att hoppa in i när föraren är satt ur spel. Det vanligaste exemplet är att föraren somnar bakom ratten, men även om hen skulle få en hjärtattack. Saker som bidrar till tusentals människor förolyckas i trafiken årligen.
DDREM-systemet använder sig av en infraröd kamera för att övervaka och analysera förarens ansikts- och ögonrörelser. Detta för att i ett tidigt skede kunna upptäcka signaler om att föraren är trött. Utöver det håller tekniken koll på vad assistanssystemen gör – för att se att personen bakom ratten inte vinglar eller gör många plötsliga handlingar.
Om det är så att systemet avgör att föraren inte ”fungerar” så kommer det att sätta bilen i självkörande läge. Det här är en form av nivå 4 och bilen kommer köra tills dess att den har hittat en säker plats att köra in till sidan och stanna.
– Genom att smalna av vårt fokus till att bara gälla säkerhetsaspekten av autonomi, kan vi snabbt få fram självkörande teknologi av nivå 4 i personbilar, säger David Agnew, chef för utvecklingen av autonoma fordon på Hyundai Mobis.
Assistanssystemet kräver minimalt med extra hårdvara då de flesta nya bilar redan har el-servo, radarsensorer, gps och kameror. Detta tillsammans med att bilen endast kommer agera autonomt i nödfall, under väldigt korta sträckor, och med tydliga nödsignaler till omgivningen – lär göra systemet intressant för snabb implementering, och något som lagstiftare lättare kan svälja.
Men tro inte att utrustningen kommer dyka upp i produktion i år. Hyundai Mobis säger att teknologin skulle kunna vara klar runt 2022. En liknande teknik, dock utan att bilen kör autonomt, har bland annat Volkswagen redan i produktion. Skillnaden här är att om systemet upptäcker att föraren är satt ur spel (efter upprepade försök att påkalla uppmärksamhet) kommer fordonet att stanna i sin fil och sätta på varningsblinkers.
Fotnot: Enligt AAA Foundation for Traffic Safety beror ungefär 20 procent av trafikdödligheten i USA på trötta förare. Det motsvarar ungefär 7 000 döda om året.