Fordon

Hyundai och Uber visar flygande taxin

S-A1. Foto: Hyundai
S-A1. Foto: Hyundai
S-A1. Foto: Hyundai
S-A1. Foto: Hyundai
S-A1. Foto: Hyundai
S-A1. Foto: Hyundai

Eldrivna S-A1 har plats för fem passagerare, kan flyga i 290 km/h och har 96 km räckvidd. Nu visar Hyundai upp autonoma flygtaxin som ska vara i tjänst om tre år.

Publicerad

Den koreanska biltillverkaren har åtagit sig att utveckla flygande taxis åt Uber Air, delningstjänstens luftburna nätverk för framtiden. På CES 2020 i Las Vegas visar Hyundai upp prototypen av S-A1 i full skala, som har utvecklats tillsammans med Uber Elevate.

Den eldrivna farkosten lyfter och landar vertikalt. Den är tänkt att flyga på 300-600 meters höjd och sägs leverera en hastighet på 290 km/h med 96 kilometers räckvidd. S-A1 har plats för fem passagerare. Enligt Hyundai ska man inledningsvis ha en pilot vid spakarna, men tanken att senare flyga helt autonomt.

– Vi är i början till en helt ny era som öppnar skyarna över våra storstäder. Med flygresor från punkt till punkt kan vi minska restiderna drastiskt, säger Jaiwon Shin, chef för Hyundais Air Mobility till Digital Trends.

Farkostens rotorer spinner långsammare än på en helikopter, vilket ger en tystare gång. Som säkerhetsåtgärd har den dessutom fler rotorer än vad som krävs för lyftkraften. Om samtliga rotorer mot all förmodan skulle strejka kan farkosten lösa ut en fallskärm.

Förhoppningen hos tillverkarna är att en produktionsversion ska stå klar för Uber redan 2023. S-A1 är en PAV, personal air vehicle. Hyundai tänker sig att de flygande farkosterna ska samverka i den urbana mobiliteten med PBV:s, så kallade purpose built vehicles. De kan exempelvis utgöras av självkörande små bussar eller taxibilar.