Fordon

Hyperloop visar ny prototyp

Prototyp
Prototyp
Foto: Virgin Hyperloop One
Foto: Virgin Hyperloop One

Virgin Hyperloop One har demonstrerat en ny prototyp för Saudiarabiens kronprins.

Publicerad

Nu har företaget Virgin Hyperloop One (VHO) demonstrerat en ny prototyp för Saudiarabiens kronprins. Förhoppningarna är stora. ”Dagens besök och diskussion sparkar igång näta fas som kommer att innebära att VHO blir verklighet i Saudiarabien”, säger företagets chef Rob Lloyd i ett Youtubeklipp.

De som är positivt inställda till prototypen kallar Hyperloop för en helt ny form av transportmedel. Sedan finns de som anser att det är ett idiotprojekt. Men oavsett vilken sida man står på så pågår arbetet för fullt hos företaget. I samband med ett besök från Saudiarabiens kronprins avtäckte man en ny prototyp, och genomförde ytterligare ett fullskaletest.

Två till tre gånger högre hastighet

Tekniken är fortfarande långt från kommersialiseringsklar, och tydligt är att man gör sitt bästa för att försöka övertyga potentiella kunder. I ett pressmeddelande skriver VHO att hastigheten kommer vara två till tre gånger högre än höghastighetståg, och att resor i regionen kan kortas avsevärt. Som exempel anges att dagens över tio timmar långa bilresa mellan Riyadh och Jeddah kan avklaras på 76 minuter.

– Det var en ära att få möta kronprinsen och fortsätta våra diskussioner kring implementeringen av ett hyperloopsystem samt innovationscenter, säger Josh Gigel, teknisk chef på Virgin Hyperloop One i Youtubeklippet.

Hyperloopintressenter fortsätter utforska

I slutet av förra året slog de på stora trumman och hävdade att man kommit upp i hastighetsrekordet 387 km/h. Det innebär att man, trots att utvecklingen har gått fort, inte ens är ikapp snabbtågen än när det gäller fartresurser. Så målet på 1000 km/h är fortfarande avlägset.

Detta har dock inte hindrat intressenter från att utforska möjligheterna att bygga hyperloop-linjer i bland annat Norden och Indien. Den prototyp som visades upp för kronprinsen var målad med Saudiarabiens flagga och förhoppningen att få ta del av Vision 2030 och de 500 miljoner dollar som utlovats i det projektet verkar vara stora.